Ал Пачино с почетна награда от филмовия фестивал във Венеция

Pinterest LinkedIn +

Носителят на Оскар и един от най-високо признатите актьори от своето поколение - Ал Пачино (Al Pacino), ще бъде почетен със специалната награда за особен принос към киното Jaeger-Le Coultre Glory to the Filmmaker по време на предстоящия филмов фестивал във Венеция, който ще се проведе между 31 август и 10 септември за 68-ми път.

Досега със същото отличие, предназначено за онези кинематографисти, оказали влияние върху развитието на съвременното кино със своя неповторим почерк, са отличавани Такеши Китано, Ангеш Варда, Силвестър Сталоун, Мани Ратман и Абас Киаростами.

Пачино ще бъде удостоен с Glory to the Filmmaker на 4 септември, непосредствено преди световната премиера на новия му филм Wilde Salome в рамките на фестивала. Пълнометражната игрално-документална лента е посветена на прочутия английски писател и драматург Оскар Уайлд и едно от най-противоречивите му произведения – Саломе.

71-годишният Пачино е носител и на най-голямото отличие на Венецианското биенале – наградата Златен лъв за цялостен принос. За това на кои филми, кинематографисти и актьори ще бъдат връчени Златните лъвове тази година тежката дума ще има друг носител на престижната статуетка – номинираният за Оскар за 2010 г. Дарън Аронофски (Darren Aronofsky), който получи Златен лъв през 2008 г. за режисурата на The Wrestler. Той ще председателства журито на фестивала, който има статута на един от най-престижните в света, редом с Кан и Берлинаре.

Сподели.