Актьорът Ed Harris - "солист" на филхармония

Pinterest LinkedIn +

Утре вечер (29 септември) предстои да бъде открит сезон 2005/2006 на Лосанджелиската филхармония. В известната концертна зала Уолт Дисни ще прозвучат 4 произведения от Бетховен, на който е посветен целия сезон, а специално участие ще вземе актьорът Ед Харис (Ed Harris).

Наскоро номинираният за Emmy и 4 пъти номиниран за Oscar актьор ще занимае публиката с творчеството на гениалния композитор и ще прочете някои от писмата му. В интервю той е споменал, че идеята не е негова, но се надява поставяйки музиката на Бетховен в контекста на неговия живот чрез прочит на негови писма да направи вечерта още по-специална. Той обаче няма да се изяви и като пианист утре, въпреки че последните месеци е посветил много часове на този инструмент, тъй като записа участие във филм, посветен не на кой да е, а именно на Лудвиг ван Бетховен. Вместо това като солист ще блесне младият виртуоз Евгени Кисин, който ще изпълни Концерт за пиано и оркестър №5.

"Никога не съм си се представял да свиря Бетховен и съм много горд", казал е актьорът, познат от филми като "Аполо 13", "Шоуто на Труман", "Никсън" и мн. други, във връзка с ролята си във филма "Copying Beethoven", който все още няма дистрибутор. Той е споделил още, че преди да се ангажира с продукцията, която представя последните години от живота на великия композитор, в които той се бори с прогресивното си оглушаване, не е бил особен почитател на класическата музика, но е започнал да свири на пиано и сега "продължавам с уроците".

Привършващата 2005 година е била особено натоварена за актьора - той се е снимал в 4 широкоекранни продукции и в телевизионния сериал "Empire Falls". По време на филмовия фестивал в Торонто интерес предизвика ролята му на страховит гангстер във филма "A History of Violence", създаден по комиксов роман, в който си партнира със актьори като Виго Мортенсен (Viggo Mortensen) и Уилям Хърт (William Hurt). Лентата ще влезе в световните киносалони в петък, 30 септември, а в българските - на 11 ноември, от Александра Филмс.

Сподели.