Achtung Baby – любим албум, The Edge – незаменим член на U2

Pinterest LinkedIn +

@U2 (www.atu2.com) – най-популярният независим фен сайт на ирландската група U2 обяви резултатите от проучването, което проведе сред посетителите си по случай десетия си рожден ден. Общо 4106 фена от 72 страни са отговорили на 108-те въпроса, разделени в 8 секции.

Според резултатите феновете са определили като най-любим албум Achtung Baby, който събира 47% от гласовете и оставя далеч зад себе си The Joshua Tree, с предпочитанията на 20% от участниците в анкетата.

“Не е тайна, че тези два албума са най-популярни сред феновете”,  казва Мат МакГий (Matt McGee), основател и редактор на сайта. “Но винаги сме смятали, че предпочитанията са разпределени по-равномерно. Анкетата, обаче, показва, че  The Joshua Tree далеч не е толкова обичан колкото Achtung Baby.”

Над 76% от отговорилите на въпросите притежават всички албуми на U2. Над 38% смятат, че най-недооценен е албумът им POP,  най-велико десетилетие според 47% от отговорилите са 90-те години на миналия век, а любимото турне с 35% е ZooTV.

Според феновете, най-добър музикант е Ди Едж (The Edge) (87.5%) и според 96.8% от отговорилите, ако той напусне U2, групата трябва да спре да съществува.  Около половината от феновете, обаче, казват че ако някой от членовете напусне и му намерят заместник, най-вероятно биха си купили албума, а малко повече от 26% казват, че биха си го купили със сигурност.

Най-обичан от четиримата е (Боно) Bono с 44%, а 23.6 % нямат любимец.

Трите най-харесвани клипа на групата са Where the Streets Have No Name, Stay (Faraway So Close!) и One, версията на Антон Корбайн (Anton Corbijn) с трабантите в Берлин.
Около две трети от участниците в допитването казват, че уважават и се възхищават от “извънкласните” занимания на Боно и 68% са били вдъхновени от него да се присъединят към някаква организация или да станат активисти в някаква кампания.

В демографски план най-много от феновете на  U2 са на възраст между 26 и 35 години, близо 41%, а около 58% са мъже.

Освен U2, участниците в анкетата най-много обичат да слушат Колдплей (Coldplay),  Бийтълс (The Beatles), Брус Спрингстийн (Bruce Springsteen) и Депеш Мод (Depeche Mode).

“С повече от 4000 участника от над 70 страни по света, смятаме че анкетата е статистически представителна за феновете на U2 в онлайн обществото като цяло,” казва още МакГий.

Подробните резултати тук.

Сподели.