Accept - в подкрепа на българо-германската дружба

Pinterest LinkedIn +

Ние ги обичаме и те ни обичат – това стана ясно от четвъртото (1993, 2005, 2010 и сега) гостуване на немските рок легенди на родна земя, което се състоя на 20 октомври в столичната зала "Универсиада". София бе включена в турнето, промотиращо новия им албум Stalingrad, и за пореден път стана свидетел на един страхотен концерт.

Вратите бяха отворени точно в 18:30, както бе обещано от организаторите Loud Concerts, и това предотврати обичайната блъсканица и опашките. Те не се извиха дори пред будките за бира, макар че почти всеки, прекрачил прага на залата, се отправяше първо натам.

Отново по график, точно в 20:00, на сцената се качиха Project Arcadia, предвождани от Urban Breed (ex Bloodbound), които имаха приятната задача да подгреят усмихнатата публика. Музикантите ни представиха сингъла Formidable Foe, към който вече е заснет и видеоклип, от предстоящия албум Time of changes.

Авторските парчета, примесени с кавъри на Don't talk to strangers на Dio и A touch of Evil на Judas Priest, създадоха необходимото настроение и 35 минути по-късно публиката изпрати с бурни аплодисменти и подсвирквания "аркадианците".

В 21:00 звук от китара раздра тъмнината. На сцената се появиха страхотно изглеждащи мъже и засвириха Hung, Drawn and Quartered, последвана от Hellfire – нови песни от албума Stalingrad. Restless and Wild ни върна рязко в далечната 1982 г. и даде възможност на феновете, които още не познават новия албум достатъчно добре, да се включат в припяването.

Дори ужасният звук не можа да пречупи ентусиазма на тълпата и през всичките два часа тя се забавляваше на пълни обороти. Accept представиха някои нови неща, но не пропуснаха да зарадват феновете си с вечни хитове като Princess of the dawn и Fast as a shark. Wolf Hoffman (китара) и Peter Baltes (бас) показаха завидни инструментални умения, забавлявайки публиката с интересни сола, изпълнени с ефекти и усмивки.

Радостта в залата беше осезаема, а когато дойде моментът за бис, тя се превърна в истинска любов, изсипваща се на сцената под формата на тропане с крака, подсвирквания, викове и скандирания. Естествено, че музикантите не останаха равнодушни и излязоха да изсвирят още три песни, сред които култовите Metal Heart и Balls to the wall.

Accept не спестиха добро настроение и се раздадоха на щастливата публика, която не искаше да ги пусне. Но след окончателното "България, обичаме ви" и развяването на родния флаг, разбрахме, че това е краят.

И отново с немска точност концертът приключи. В 23:00 близо две хиляди и петстотинте души, дошли да видят любимците си, се отправиха към изходите с усмивка на уста. Надявайки се да ги видят отново.

Сподели.