Aarklash: Legacy

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Тактическа ролева игра Година: 2013 Разработва: Cyanide Издава: Steam Платформа: РС

Да кажем, че тактическите ролеви игри напоследък са по-редки от кокоши зъби, би било пресилено, понеже такива заглавия направо липсват на пазара. Diablo клонове колкото искаш, разбира се, но екшън RPG с наистина сериозно застъпен тактически елемент и party базиран (в който управляваш група от персонажи) – освен най-новата игра на Cyanide друго не ни идва на ум.

Както подсказва името ѝ, действието в нея се развива във вселената на Aarklash – свят, който феновете на студиото вероятно познават от предния им опит по темата "тактическо RPG" Confrontation.

Макар че като геймплеен замисъл двете игри са доста сходни, с Legacy, честно казано, Cyanide са се справили значително по-добре и явно показват, че са научили няколко урока през последните година-две.

Да започнем оттам, че самата вселена е доста интересна – оригинален мрачен фентъзи свят, в който класическите Толкинови мотиви за джуджета, елфи, воини и магьосници са омесени с някои доста интересни интерпретации на средновековна тема.

Специално за сюжета на Legacy е от значение, че в света на Aarklash типичните феодални благородници (барони) неформално са под властта на хората с парите – гилдията на скандално богати и респективно влиятелни банкери, наречени Goldmongers.

И тъй като понякога парите не са всичко, за да укрепят и упражняват по-ефикасно властта си, те си имат собствена частна армия от наемници – Wheel of Swords.

Именно с една такава малка групичка от войници на съдбата (отряд или Quorr) ще си имате работа в Legacy. Четирима герои (с напредване на играта и повече), всеки от които със собствен уникален комплект от взаимно допълващи се умения и способности.

Класовете на пръв поглед изглеждат доволно клиширани – магьосник, лечител, рейджър/крадец и боец, но още в първите обучаващи мисии бързо ще ви стане ясно, че в Aarklash не всичко е каквото изглежда.

Ролевата система за развитие на героите също е добре позната и включва, общо взето, по четири основни умения на персонаж с опция за развитието им на принципа "или/или". След един определен етап ще трябва да изберете посоката, в която да завие разклоненото дърво на съответното умение и след това връщане назад няма – освен ако не решите да преигравате.

Големият победител в тази игра обаче е бойната система и смело можем да заявим, че това е най-оригиналната, интересна и предизвикателна тактическа бойна система в игра от подобен сорт, с която сме се сблъсквали напоследък.

В нея има малко от дяволски добрата The Temple of Elemental Evil на непрежалимите Troika Games, но с тази съществена разлика, че докато там ставаше дума за повече или по-малко класически Dungeons & Dragons походови сражения, в Legacy нещата протичат много по-динамично и изцяло в реално време.

Разбира се, това няма как да стане без опция за активно стопиране на играта по всяко време за раздаване на тактически команди на всеки от персонажите, но дори и с тази особеност битките в Aarklash са бързи, безмилостни и честно ще ви изправят пред значително превъзхождащ ви по брой и сила противник.

Иначе казано – не гледайте с пренебрежение точно на този елемент на играта, защото дори на най-лесното ниво още след третата или четвърта мисия ще ви сритат сериозно отзад.

Нещата стават още по-забавни с увеличаване на броя на достъпните за игра герои – макар те пак да попадат в някои от вече изброените архетипни RPG класове, уменията им все пак сериозно се различават, т. е. двама магьосници не си приличат, както и двама бойци или двама лечители.

Така че добре е да подберете внимателно още на ранен етап от играта групата от четири персонажа, която най-добре пасва на предпочитания от вас стил на игра и да се придържате към нея – едно, защото така тя ще трупа по-бързо опит и ще вдига нива и, второ, защото ще можете да отработите в тънкост тактиките при сраженията с различни противници.

А добре отработената тактика, свързана, разбира се, с отличното познаване на силните и слабите страни на всеки член на групата ви, е именно ключът към победата, от който се нуждаете.

Макар че битките са ключов елемент и основен фокус в Aarklash: Legacy, играта от време на време ще забавя темпото, за да ви даде шанс да поблъскате главата си над няколко доста интересни серии от пъзели, които, макар да не са супер предизвикателни, внасят добре дошло разнообразие между безкрайните сражения.

Всичко това е комбинирано с много приятна визия, която не блести с високобюджетност, но е доста оригинална (особено портретите на героите) и озвучаване, на което му липсва тежък професионализъм, но си върши работата задоволително добре.

Накратко за парите, които Cianyde искат на Aarklash: Legacy (около 20 евро), играта си заслужава, че и отгоре. Препоръчваме горещо на всеки RPG фен, който не се страхува от малко тактическо предизвикателство.


Сподели.