8 супер ползи от бягането

Pinterest LinkedIn +

"Човек не спира да бяга, защото остарява. Човек остарява, защото спира да бяга." За съжаление тези мъдри думи не са мои, взех ги за малко от американския писател Кристофър МакДугъл от книгата му "Родени да тичат".

ВИЖ ОЩЕ: Garmin vivoactive – смарт часовник за сериозния спортист

Изключително надъхваща творба, която би мотивирала всеки свой читател да скочи в чифт маратонки и по най-бързия начин да се озове в парка. Какви ползи би имал от това свое начинание? Ето някои от най-важните...

Бягането е мощно оръжие във войната с излишните килограми

Гори най-много калории на минута с изключение на карането на ски. Това прави този спорт един от най-ефективните за поддържане на моментното тегло и загуба на излишните мазнини по тялото. Всички сме наясно, че хората, които бягат редовно, не страдат от наднормено тегло.

Подпомага здравината на ставите

 Често чувам въпроси от рода "Ти с това бягане .... не е ли опасно за ставите, особено тези на коленете?", отговорът е "Не" . Когато тренирате, хрущялът в ставите се разширява, така в него влиза повече кислород и изхвърля отпадъчни продукти, което определено го прави много по-здрав от този на небягащ човек.

Увеличаване на кислородния прием

 За никого не е тайна, че по време на бягане белите дробове увеличават своя обем и приемат по-голямо количество кислород.

Помощник в борбата с болестите 

Бягането е здраве, чрез него се намалява риска от инсулт, остеопороза, диабет и хипертония. Бягането засилва имунната система чрез създаването на по-голямо количество бели кръвни телца, които атакуват болестите.

Бягането е щастие 

Научно доказано е, че по време на бягане се активизира хипофизата, изработваща ендорфини, а именно те са причината човек да се чувства щастлив. Не ви е нужен вече шоколадът.

Увеличава общата издръжливост на тялото

Редовното бягане увеличава издръжливостта на мускулите и сърцето.

По-голямо самочувствие и увереност 

Разбира се редовните тренировки извайват фигурата ви, а хормонът на щастието ви кара да се усмихвате двойно по-често, което повишава самочувствието ви.

Не струва много пари

Забравяте за скъпите карти за фитнес и задушните закрити помещения. Това, което ви е нужно, е чифт удобни маратонки и един парк.

Наслаждавайте се на всяко бягане. 
И помнете - тичайте със сърце, когато краката ви спрат.

Сподели.