8 неща, които трябва да знаете, преди да тръгнете на поход в планината през есента

Google+ Pinterest LinkedIn +

Всеки сезон крие в себе си своята красота. През есента в ниските и горски части на планината ще станете герои от едно приказно кралство, в което есента е Кралицата. А от билата можете да се насладите на прекрасни гледки и цветове, ясно небе и срамежливи слънчеви лъчи.

Но есента няма да е есен, ако не ви изненада с проливен дъжд по средата на вашето пътуване. В случай че сте решили да се насладите на планината сега, ето няколко неща, които трябва да знаете, преди да стегнете раницата и да потеглите.

1. След като сте избрали маршрута, по който ще се "скитате", на първо място е добре да проверите прогнозата за времето от достоверен източник. Такъв е сайтът на Планинската спасителна служба.

2. Имайте предвид, че през есента денят е по-къс и обед не е средата на деня. Планирайте добре времето и темпото, с което ще се движите.

3. Носете челник или джобно фенерче, за да сте подготвени, в случай че здрачът ви хване в крачка.

4. Съобразете екипировката си с метеорологичните условия. Носете удобни и непропускливи обувки, панталон или клин, задължително яке с качулка и гортексово покритие, което ще ви запази сухи, ако завали дъжд.

5. Дъждобран за раницата – много удобен, лек и функционален аксесоар, гарантирано пази багажа ви сух от дъжда.

6. Предпочитайте маршрути по голите била на планината, защото есента е сезонът с най-ясни гледки.

7. Оставете си повече празно място в раницата, защото не се знае на какво можете да се натъкнете. Есента е сезонът на ябълките, шипките, гъбите...

8. Не се плашете от рева на животни - не са мечки, а елени в размножителен период. Гледка, която не е за изпускане.

Сподели.