8 филма, чрез които да откриете пътешественика у себе си

Google+ Pinterest LinkedIn +

Ако и вие мечтаете за околосветски пътешествия, за приключения на другия край на земното кълбо или просто да се измъкнете от сивото ежедневие, ето нашите 8 филмови предложения, които (може би) ще ви подтикнат да стегнете куфара или раницата и да влезете поне за малко в ролята на Колумб, преоткривайки света. А защо не и себе си...

Както е казал някога лорд Бенджамин Дизраели: "Като всички велики пътешественици аз съм видял повече, отколкото помня, и помня повече, отколкото съм видял."


Сред дивата природа (Into the Wild)

Този филм определено може да бъде наречен холивудски наръчник за пътешествия. Филмът е създаден по истинската история на 23-годишния Кристофър Маккендлес – току-що завършил колежанин с планове за блестяща кариера в областта на правото. Един ден обаче Кристофър дарява спестяванията си, унищожава документите си за самоличност и тайно се отправя на пътешествие към Аляска.

Мечтаете ли и вие да избягате от фалша на модерното ни общество поне за малко? Режисьорът и сценарист Шон Пен ви предоставя 140 минути сред дивата природа на човешкия живот.

 

По пътя (On the Road)

През 2012 година вечният роман на Джак Керуак най-накрая беше превърнат и във филм. "По пътя" ще ви покаже как да търсите и да намерите свободата си, разказвайки за поколението, готово на всичко, за да намери смисъл.

Сал Парадайс взима зрителите със себе си на едно пътуване из следвоенна Америка. Черпейки вдъхновение от своите приключения, споделени с приятеля му Дийн Мориарти, амбициозният писател Сал създава истории, които ви карат да се замислите над ценностите и свободата си. 

 

Една седмица (One Week)

Какво подтиква хората да бъдат спонтанни и да се отправят на приключение? Една от възможните причини откриваме в канадския филм "Една седмица". Джошуа Джаксън играе ролята на Бен Тайлър – млад мъж, който получава диагноза рак.

Вместо незабавно да се подложи на лечение, Бен предприема пътуване на мотоциклет от Торонто през цяла Канада до острова Ванкувър. Вижте докъде ще го отведе неговият 1973 Norton Commando мотоциклет, купен от непознат, и какво ще открие за себе си по пътя. 

 

Пътят (The Way)

За разлика от другите филми в списъка ни, фокусът на този не е достигането на крайната точка, а приключенията по пътя, водещ ни към нея. Ако не сте чували още за пътя към Камино де Сантяго, Пътят ще събуди пилигрима у вас.

Вижте как едно просто придвижване пеша и с раница на гърба от точка А до точка Б през Франция, Пиринеите, чак до Северна Испания може да обогати човек за цял живот.

 

Животът на Пи (Life of Pi)

Не всички пътешествия са планирани и позитивни от начало до край. На това ще ни научи историята на индиеца Пи, който оцелява след корабокрушение, в което родителите му загиват. Някъде из Тихия океан, на спасителна лодка и в компанията на бенгалски тигър, Пи ще създаде история, която си заслужава да чуете... и видите.

 

Корабокрушенецът (Castaway)

Том Ханкс също е пътешественик по принуда в американския филм от 2000 година. Актьорът се превъплъщава в образа на чиновник на FedEx, оказал се сам на необитаем остров след самолетна катастрофа.

Оцеляването е истинското приключение в "Корабокрушенецът". Можем ли да оцелеем, озовавайки се в напълно нов за нас свят?

 

Xектор в търсене на щастието (Hector and the search for Happiness)

Този филм също е базиран на книга, а именно – на едноименната творба на писателя Франсоа Лелорд. Хектор е уморен от еднолинейния си живот психоаналитик, който решава да се отправи на приключение.

Посещавайки различни части на света, той прави проучване на тема какво прави хората щастливи, като накрая открива отговора и за самия себе си. Искате ли да откриете къде се крие вашето щастие?

 

Моята разходка в дивото (Wild)

В класацията ни намира място и още един биографичен филм, базиран на мемоарите на Черил Стрейд "Моето приключение в дивото". Рийз Уидърспун влиза в ролята на Черил – наскоро разведена жена без приключенски опит, която обаче е решена да измине пеш 1100 мили в търсене на себе си.

Приключението завършва 94 дни по-късно, когато героинята достига до Моста на боговете на река Колумбия между Орегон и Вашингтон. Дали Черил е намерила пътя си? "Моята разходка в дивото" ще ви даде отговора.

Сподели.