7 хижи с най-прекрасните гледки в България

Pinterest LinkedIn +

Великият автор и пътешественик Алеко Константинов е казал: "Опознай родината, за да я обикнеш". Затова решихме да ви разходим до хижите с най-впечатляващи гледки в Пирин, Рила и Стара планина.Насладете се на магията и се потопете в безкрайния хоризонт и необятност на българските планини. Гарантирам ви, че ще се влюбите за цял живот.

ВИЖ ОЩЕ: Garmin fenix 3 – Кралят на ръчните GPS тракери

Хижа "Рай"

Не си мислете, че името е случайно. Хижата се намира на райско място, сгушена в южното подножие на връх Ботев – най-високия връх в Стара планина. В близост до нея, на не повече от 30 минути път, извира сякаш от нищото Райското пръскало – водопад, образуващ се от топенето на снега и от подпочвени води. Изгледът към Райските скали само допълва твърдението, че хижата носи правилното име. Това място със сигурност можете да наречете дом, защото носи топлина, уют и любов. Изходният пункт е местността Паниците, която се намира на 7 километра от град Калофер.                                                                                                                  

Хижа "Мазалат"

Хижа със спираща дъха гледка, особено по изгрев или залез слънце, към върховете Голям Кадемлия, Малък Кадемлия и Мазалат. Хижата се намира на главното старопланинско било в местността Мандрището. В хижа "Мазалат" ще ви посрещнат с много топлина. До нея може да се стигне от хижа "Партизанска песен" или от селата Стоките и Скобелево.                                                                                  

Хижа "Мальовица"

Леко ви пренасяме в Рила, една заслужаваща респект планина. Хижа "Мальовица" се намира на 1960 метра надморска височина в долината на река Мальовица, под връх Мальовица. Никога няма да забравя зимния пейзаж през прозорчето на спалнята. Величествени скали, обсипани със сняг, усойно  място, но в същото време романтично. Когато слънцето изгрее, снегът започва да блести и скалите изглеждат сякаш са направени от милиони диаманти. В тези мигове ще се почувствате най-богати на света.

Хижа "Безбог"

Разположена е на 2236 метра надморска височина край северната част на Безбожкото езеро в Северен Пирин и в подножието на връх Безбог. Гледката към езерото успокоява ума и обостря сетивата. До хижата освен с лифт може да се стигне и от хижа "Гоце Делчев". Хижа "Безбог" определено е едно от местата, които всеки един от нас трябва да посети поне веднъж в живота си, за да види пиринските върхове на залез слънце.                                                                                                           

Заслон "Еверест"

Връщаме ви отново в Рила и много близо до най-високия връх на Балканския полуостров - връх Мусала. В подножието му е сгушен заслон "Еверест". Освен красивата гледка към върха, от заслона се вижда и така нареченото Ледено езеро. Вдъхновяващо, нали? Тази каменна постройка ще ви накара да се почувствате така, сякаш сте на друга планета. До връх Мусала се стига по маркирана пътека за не повече от един час.

Заслон "Тевно езеро"

Ето ни пак в Пирин - най-величествената планина в България. На 2512 метра надморска височина, близо до Тевно езеро, е сгушен и заслонът. Малка сграда, събираща 30 души. Някой беше казал, че място винаги ще се намери, важно е сърцето да е голямо. Каменната постройка е заобиколена от скали и зъбери. За да се изкачите до заслона, се изискват малко повече усилия. Но пък всяко красиво нещо си струва жертвата. Маршрутите са от Банско през хижа "Демяница" и веригата седловини Мозговишка порта, което отнема 7 часа, или по-краткият маршрут, за 3 часа - от хижа "Безбог", като до там може да се качите с лифта. Маршрутите са живописни през всеки сезон.

Хижа "Козя стена"

Връщаме се в Стара планина и тръгваме от Беклемето в посока хижа "Ехо". На 2 часа път ще видите хижа "Козя стена", кацнала на скалата. От хижата се открива възхитителна гледка към Троянския балкан. Самата сграда е разположена на 1562 метра надморска височина и е с капацитет от 100 души.
                  

Сподели.