7 биографични филмa за живота на исторически личности, които си струват гледането

Pinterest LinkedIn +

Документалните филми са нещо специално в киното. Колко от вас са си мечтали да станат актриси или актьори, когато пораснат? Как би изглеждал животът ви? Живот като на кино, в който роля след роля се сменят като кадрите на филмова лента, а вие винаги сте в светлината на прожекторите?

Това звучи изкусително за много от нас. Днес обаче обръщаме камерата към другия ъгъл на снимачната площадка. Историите на Уолт Дисни, Едуард Сноудън и Рей Чарлз са само част от предложенията ни.

 

Walt Before Mickey (Уолт преди Мики)

Когато чуем името Дисни, в съзнанието ни изниква приказен дворец и мисълта за магията на анимационните филмчета. Да, Уолтър Елиъс Дисни (Walter Elias Disney) е създател на първия пълнометражен анимационен филм в историята на киното, но годините на ранната му кариера определено могат да бъдат сравнени с живота на Снежанка. Вместо със зла кралица, Дисни е орисан с лош късмет. Но не за дълго. 

 

Amanda Knox (Аманда Нокс)

Как историята на една американска студентка, пристигнала за един семестър в Италия през 2007 г., може да се превърне в световна история и след това във филм? Всичко започва с една неочаквана и брутална смърт. А въпросите около тази смърт все още не са получили еднозначни отговори. Убийца ли е Аманда Нокс? Или е най-голямата жертва?

 

BELTRACCHI - The Art Of Forgery (Белтраки - Изкуството на фалшификацията)

Волфганг Белтраки ще ви разкаже историята от своята гледна точка. Мнозина свързват личността му с най-големия фалшификаторски скандал на века, а може би и в историята. За него самия фалшификацията е изкуство. Експерти, директори на музеи, продавачи и ценители на изкуството не успяват да видят какво се крие зад картините на Волфганг цели 40 години.

 

SNOWDEN (Сноудън)

Изборът между Citizenfour и Snowden е ваш. Историята е за и на един и същ човек. Герой, шпионин или агент на руските тайни служби? Факт е, че Едуард Сноудън промени живота на всички нас и ни накара да се замислим за случващото се зад камерите на компютрите ни.

 

Gandhi (Ганди)

Един дребен човек, когото човечеството помни с големите му дела. Големи колкото Индия и независимостта на един народ. Концепцията на Мохандас Карамчад Ганди за ненасилствени протести вдъхновява по-късно други велики имена като Мартин Лутър Кинг и Нелсън Мандела и поставя края на британското владичество в родината му.

 

Ray (Рей)

За Рей Чарлз загубата на зрение не поставя бариери, а ги руши. Музикантът, обречен на вечен мрак, влиза под светлината на прожекторите, за да пребъде. За съжаление, Чарлз умира броени месеци преди премиерата на филма, посветен на живота му. 

 

The Danish Girl (Датското момиче)

Едно датско момиче, родено в мъжко тяло в началото на миналия век, вдъхновява и днес със смелостта си. Лили Елбе е първият човек, върху когото е извършена експериментална операция за смяна на пола. Четири от петте операции минават успешно, но последната се оказава фатална за младата датска художничка. Герда Готлиб (също художничка и съпруга на Лили преди и по време на трансформацията) е първият човек, пред който Айнар Моргенс Вегенер позира като жена, преди окончателно и физически да се превърне в Лили Елбе.

Сподели.