6 задължителни аксесоара, без които не бива да се качваш на колело

Pinterest LinkedIn +

Въпреки че България не е сред държавите, чиято градска и междуселищна инфраструктура е пригодена за ползване на велосипед, то предимството на този вид транспорт се оценява бързо от младите хора в страната.

Виж още: 6 причини да практикуваме спининг (статична кардио велотренировка)

От друга страна, прогресивно нарастващото желание за придвижване с велосипед в града или планината е съчетано с непознаване на елементарни условия за безопасно и комфортно ползване на двуколесното возило. Ето някои задължителни аксесоари, с които трябва да се снабдите, за да направите времето, прекарано на вашия велосипед, по-пълноценно и безопасно за вас и околните.

Каска

Каската е изключително подценяван аксесоар, а според мнозина начинаещи – дори напълно излишен разход. За парковия велосипедист каската е досаден артибут, който пречи на прическата и създава усещане за наложена насила униформа. Някои пък споделят, че носейки я в горещи дни, могат да получат топлинен удар. Истината обаче е съвсем друга.

Напредналите колоездачи знаят, че каската е най-верният приятел на велосипедиста – тя е аксесоар, който може да ви предпази от сериозна травма, когато някой ден неминуемо дойде моментът на вашето падане. В този смисъл, не ви го пожелаваме, но истината е, че може да паднете лошо дори и със скорост от 5 км в час.

Не подценявайте факта, че дори вие да сте изрядни в движението си, конфликтните ситуации на пътя не зависят само от вас. Една крачка настрани на случаен пешеходец или внезапно отворена врата на автомобил може да ви накара да се търкаляте по асфалта като таралежа Соник.

Отделно трябва да знаете, че хубавата и удобна каска със специално проектирани отвори ще регулира температурата на темето ви, като ще ви държи прохладно и комфортно дори в най-големия пек. Избирайте каската си така, че да ви е максимално комфортна и удобна. И знайте, че тя е безценен и задължителен аксесоар за всеки велосипедист.

Ценови диапазон за каска: 60-150 лв.


Светлини

Начинаещите велосипедисти считат, че светлини са необходими единствено тогава, когато трябва да се наблюдава пътят пред тях. Това, от една страна, наистина е вярно, хубавите светлини наистина ще ви помогнат да се ориентирате къде има "заложени" капани под формата на зеещи дупки и шахти. Бррр!

От друга страна, наличието на подходящи светлини е гаранция за вашата безопасност по отношение другите участници в движението – тоест, да бъдете видими за околните също е важно условие за безопасното ви придвижване.

В случай че нямате светлини и не сте опитен колоездач, вероятността да се сблъскате челно с пешеходец, карайки по тротоара или в парка, повярвайте ни, никак не малка. Не е невъзможно дори да нацелите друг себеподобен, а тогава положението става трагикомично.

За да предотвратите тези рискови ситуации, замръквате ли с велосипед – задължително поставете фарче и червена мигалка отзад. А ако карате извън населено място в мрак или мъгла, то обезателно се снабдете със светлоотразителна жилетка. Можете да закупите такава от бензиностанция или специализиран веломагазин.

Ценови диапазон за комплект предна и задна светлина: 30-80 лв.


Резервна гума и помпа

Ясно е, че може да излезете с колелото си и без резервна гума, а в случай на авария да добутате велосипеда до вкъщи. За някои дами това е желан повод да посетят механика в кварталния магазин. За останалите обаче спуканата гума е честа повреда, която трябва да се отстранява директно и на място.

Ако до момента не сте подменяли сами вашата велосипедна гума, ще се изненадате колко лесно може да се справите, когато неволята почука на вратата. За печения велосипедист въпросът има освен практическа гледна точка и елемент на чест – тоест да има знания и умения да може сам да си свърши работата.

Не забравяйте, че освен вътрешна гума и помпа ще ви е необходим и още един аксесоар – т. нар. щанги за смяна на гуми. Хубавата новина е, че за разлика от щангите за автомобил, велосипедните такива са с размер от 10-на см, направени са от пластмаса и тежат около 20 г.

Ценови диапазон за комплект гума, помпа и щанги: 25-50 лв.


Обувки

В зависимост от това колко сте напреднал може да ползвате педали без или с различни видове автомати. Ако приемем, че сте начинаещ, то със сигурност вашите педали са от типа без автомати – т. нар. платформи. Дори и в този случай ще се изненадате колко по-добре ще се почувстват краката ви, ако ползвате специално създадени за колоездене обувки с по-твърди или меки подметки в зависимост от типа велосипед/педали, който карате. Не че не може да карате вашия градски велосипед на високи токчета, но освен че е смешно и неудобно, в определени ситуации дори е опасно за вас и околните.

Ценови диапазон за обувки за колоездене: 80-150 лв.

Ръкавици

Тук вариантите са много и в зависимост от типа колоездене – планинско, градско, шосейно, спускане, фрирайд и т. н. Нека да добавим и ограничението за сезони – лято и зима. Изборът на брандове е огромен дори и за българския пазар, а цветовата гама и ценови диапазон са безкрайни.

Все пак най-важното, което трябва да знае всеки начинаещ, е, че ръкавиците за колоездене не са моден аксесоар и излишен фетиш. По-скъпите ръкавици са приятна екстра, но както всичко друго скъпо - не са задължителни. Така или иначе за дамите най-важен е цветът.

Скъпи или не - знайте, че ръкавиците за велосипед ще ви предпазят от контузия и охлузвания например при онези глупави падания, които сте виждали да предизвикват смях в парка, и в които ви предстои самият вие да сте главен герой, в случай че имате намерение да карате по-редовно. Не се заблуждавайте, не познавам велосипедист, който се е разминал от падане по длани – няма да се спасите и вие.

За да се предпазите от контузия и същевременно да ви е комфортно, докато карате, изберете вашите ръкавици внимателно. Ако планирате да карате през лятото, огледайте се за модел с "отрязани" пръсти, а ако наближава зима, заложете на топлината за сметка на фешъна. 

Ценови диапазон за ръкавици за колело: 20-70 лв.

Смазка за верига

Никога не подценявайте състоянието на вашата верига. Не са малко велосипедистите, които дори не знаят, че тя трябва да се смазва. Нещо повече: вярвате или не, половината велосипедисти смазват веригата на велосипеда си не повече от два пъти в годината.

Дори да сте начинаещ, от този материал до края на живота вече ще знаете, че осен със специални машинки и пособия, веригата се почиства достатъчно добре и с най-обикновен памучен плат и обезмаслител, като моментът на смазването идва след старателно предварително търкане. Когато настъпи този миг, не мажете със смазка, все едно варосвате с баданарка, а капвайте по една капка от мазната течност на всяко звено. След като омаслите по протежение на цялата верига, завъртете педалите на свободен ход и попийте с плат.

Ще се изненадате колко по-лесно ще въртите педалите на вашето колело, когато веригата му е добре обгрижена, почистена и смазана. Може да правите процедурата на всеки 120-150 изминати километра. За начинаещите това е един път на всеки месец, но за най-напредналите може да е един път на ден. В случай че се е наложило да карате в дъжд, почистете и смажете веригата още на следващия ден. Иначе рискувате тя да ръждяса.

Ценови диапазон за смазка: 7-20 лв.

Сподели.