11 Декември 2018, 00:18

5 промени, които ще улеснят софиянци през 2018-та

Google+ Pinterest LinkedIn +

Обитателите на София могат да са спокойни, че им предстоят промени, които ще улеснят живота им.

Предстои създаването на портал към страницата на Столична община, което носи след себе допълнителни промени. Добрата новина е, че те ще улеснят значително живота на обитателите на София през 2018 година. 

Плащане на административни услуги по електронен път

34 административни услуги ще могат да бъдат плащани с помощта на виртуално устройство на сайта на Столична община. ПОС терминалът ще изисква задължителна регистрация, уведомяват от дирекция "Административно обслужване". На този етап те могат само да бъдат заявени електронно, а след броени дни вече ще могат да бъдат и заплатени онлайн. 

По-малко време за изваждане на документи

Спестяването на време за издаването на документи е особено ключов фактор. Всеки от жителите на София ще може да извади своето удостоверение за постоянен адрес бързо, безпроблемно и без да се реди на опашки, ако използва системата за достъп по електронен път. Ако сте наследник и ви е нужно съответното удостоверение, за да докажете самоличността си, няма да се налага да ходите до общината, а ще го свършите за няколко минути в интернет. 

Улеснено записване на децата в градини

През 2018 година е планирано да се отбележи ръст на електронното обслужване у нас. До края на посочения период ръководствата на детските градини, в рамките на столична община, ще започнат сами да извличат данни чрез Удостоверение за настоящ адрес и Акт за раждане на детето. Семействата няма да обикалят и да събират пакет с документи, които после следва да бъдат депозирани при записването на детето. 

Мобилна версия заработва в първите месеци на 2018-та

Тестовете ще започнат още през февруари, за да има достатъчно голям "прозорец" да бъдат изчистени пропуските, уверяват от звеното за обслужване на гражданите. Контактният център ще има своя мобилна версия и ще бъде създадена далеч по-добра организация за изпълнението на административните услуги.

Такса "смет" няма да поскъпва

Информацията радва мнозина, но други поставят под съмнение чистотата в столицата. От местния парламент са категорични, че това не само няма да се отрази в по-негативна посока, но дори ще се разшири обхватът и обемът на дейностите по почистване. Така реално никой няма да плати и стотинка отгоре, а в края на 2018-та ще се тегли чертата и София ще е по-чиста, кълнат се от екокомисията в общината. Имаше предложения дори за намаляване на такса "смет", но те бяха отхвърлени като неприемливи и непостижими.      

Сподели.