5 потенциални приложения на дроновете в ежедневието

Pinterest LinkedIn +

Безпилотните летателни апарати, известни повече като дронове, се радват на голяма популярност сред феновете на фотографията. Дроновете обаче могат да се използват за много повече неща в ежедневието, отбелязва онлайн изданието VentureBeat. Ето и пет потенциални приложения на дроновете в ежедневието.

Първото е автоматизирано наблюдение на дома. Ако човек живее в къща с двор или в голяма ферма, малък дрон може да лети над нея и да анализира случващото се в имота. Някои дронове дори ще научават типичните навици на живущите и ще сигнализират, когато засекат аномалия − например раздвижване нощем или в период, когато традиционно в дома няма никой. Дронът няма да лети постоянно, а само при засичане на проблем или по команда от потребителя.

Друга потенциална полза е видеорегирстратор и навигатор за велосипедисти. Дронът ще лети по-високо и ще има по-добра видимост на трасето, като ще може да предупреждава велосипедиста за потенциални препятствия или опасности. Освен това ще може да записва и самия велосипедист и той да има както впечатляващи кадри от спускане по склон например, така и видео доказателства при евентуален инцидент на пътя.

Трето приложение е автоматизиране на задачи от ежедневието. Потребител ще може да изпрати дрон до близкия магазин, за да вземе поръчаните продукти, или пък летящата машина ще държи чадър по време на дъжд, когато ръцете на човек са заети.

Някои компании пък вече тестват дронове таксита. Разбира се, те ще са по-големи и ще могат да превозват няколко човека. Ще ги взимат от площадка за излитане и ще ги превозват до избрана друга площадка изцяло автоматично.

Разбира се, дроновете ще могат да се използват и за по-важни неща. Например доставяне на провизии и помощи до бедстващи райони или блокирани хора. Планинарите също биха могли да имат малък дрон, който да издигнат над гъстата гора и да излъчва сигнал за бедствие плюс GPS координати. Това може да спаси живота им, особено ако са се ранили или загубили и не могат да се приберат.

Сподели.