5 книги, които не бива да пропускате това лято

Pinterest LinkedIn +

Независимо къде се намирате, защото хубавата книга може да направи почивката още по-приятна, но може и да компенсира (поне отчасти) липсата на отпуска. Следващите 5 заглавия са прекрасна алтернатива на сивото ежедневие, остава само да си изберете някое от тях.

"Съпругата помежду ни" на Гриър Хендрикс и Сара Пеканен

"Съпругата помежду ни" е завладяващ трилър, особено интересен не само защото предлага една нетрадиционна композиция на романа, но и защото е резултат от колаборацията между две писателки. Сара Пеканен е автор на няколко бестселъра, а Гриър Хендрикс е редактор с дългогодишен опит.
Резултатът от съвместната им работа е повече от впечатляващ. "Съпругата помежду ни" е една история, разказана през погледа на две жени, свързани помежду си от чувствата към един и същи мъж. Но чувствата им към него са много различни. Неговото отношение към всяка от тях – също.

Нели е годеница на Ричард. Ванеса е неговата бивша съпруга. За Нели той е щедър, независим, кара я да се чувства сигурна, защитена и щастлива. За Ванеса обаче там, където някога е имало любов, сега има неприязън и страх. И тя отчаяно се опитва да провали новата му връзка.

Но дали това не е само привидно? Кой кого предследва? Кой е жертвата? На кого можем да вярваме? Очакват ви неочаквани обрати и абсолютно непредвидим финал. А най-прекият път към "Съпругата помежду ни" е ТУК.

"Смъртта на речния водач" на Ричард Фланаган

Водещо име в съвременната австралийска литература, Ричард Фланаган е автор на седем романа, постигнали международен успех и отличени с множество престижни награди, включително "Ман Букър" за "Тесният път към далечния север".

"Смъртта на речния водач", за който ще ви разкажем сега, е първият роман на Фланаган. Книгата е необикновен разказ за последните мигове от живота на Аляж Козини, водач на група туристи, който се озовава заклещен между скалите, докато се опитва да помогне на един от туристите.

Стъпвайки на древното поверие, че в миговете преди смъртта удавникът вижда целия си живот, Фланаган изгражда един изключително въздействащ роман, в който е вплел цялата красота на природата и сложната история на родната си Тасмания.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"Краят на самотата" на Бенедикт Уелс

Бенедикт Уелс е псевдонимът на млад, роден в Мюнхен писател, който успява да привлече вниманието на литературната критика със зрелостта на творбите си. Решението да пише под псевдоним е провокирано от желанието му да прикрие роднинската връзка с друг известен немски писател, а изборт на фамилията Уелс е намигване към един от любимите му персонажи – Хоумър Уелс от романа на Джон Ървинг "Правилата на дома".

"Краят на самотата" е роман за двама братя и една сестра, изгубили родителите си при трагичен инцидент и прекарали детството си с чувство за враждебност и изоставеност. И макар да смятат, че са успели да преодолеят този тежък период от живота си, той оставя своя отпечатък върху тях завинаги.

Самият Бенедикт Уелс остава сирак едва шестгодишен. "Краят на самотата" обаче не е просто роман за загубата и самотата, всъщност е роман за приятелството и любовта. А най-прекият път към него е ТУК.

"Ярост" на Салман Рушди

Салман Рушди е от писателите, които нямат нужда от представяне. Характерният му стил е лесно разпознаваем, а името му са чували всички, които поне малко се интересуват от литература, дори да не са чели романите му.

Независимо дали познавате творчеството му или не, "Ярост" е роман, за който си струва да отделите време. Мащабен, ироничен, трагикомичен, абсурден, той е огледало на съвременния свят. Милионерът Малик Соланка, обладан от демонична ярост, се впуска в пътуване, което цели да го отдалечи от досегашния му живот.

От Англия към Америка, от семейството към самотата, от собствената му ярост към глобалната, още по-унищожителна и повсеместна ярост. Дали ще успее да обуздае лудостта, можете да разберете ТУК.

"Невидимите градове" на Итало Калвино

Изпълнената с пътешествия биография на Итало Калвино някак естествено се свързва с "Невидимите градове". Книга със сложна и интересна структура, състояща се от 55 глави. Всяка от тях преставя по един град. Само че това не е просто разказ или пътепис, а истинско пътешествие през историята.

Разпределени в девет част, тези 55 глави представляват едно необикновено околосветско пътуване, описано чрез въображаем диалог между Кублай хан и неговия посланик Марко Поло. Изобретателен, забавен и пълен с изненади, Итало Калвино успява да провокира въображението на своите читатели, а заедно с него и желанието им да пътуват.

Най-лесният начин да се впуснете в приключението наречено "Невидимите градове" е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.