5 брилянтни сериала, с които Netflix се противопостави на традиционната телевизия

Pinterest LinkedIn +

Откакто телевизията съществува, любовта на зрителите се измерва в рейтинги, пари и новоподписани сделки.

През последните 20 години големи играчи като HBO, NBC, ABC и FOX завладяха пазара на сериали – наложиха правилата за създаване и продаване на телевизионни поредици и ги модифицираха с времето, така че да работят в тяхна полза.

Въпреки че царуването им изглежда безкрайно, сякаш от нищото се появиха малки стрийминг платформи, които изглежда ще преобърнат колата, както се казва.

Най-популярната сред тях е Netflix – компания, която е основана през 1997 г. като фирма за отдаване видеокасети, DVD и BluRay дискове под наем, а днес разпространява онлайн съдържание чрез абонамент.

Към септември 2013 г. компанията има над 40 милиона абонати (които през 2015 г. нараснаха до 70 милиона) и с еволюцията на компанията дойде и следващата стъпка - продуцирането на собствени серийни проекти.

Всичко започва още през 2011 г. с работата по House of Cards (Къща от карти) – политическа драма с Кевин Спейси, която дебютира с цял първи сезон (още една революционна идея на Netflix) на 1 февруари 2013 г.

Оттам нататък всичко е история – 2 години и над 20 оригинални поредици по-късно Netflix е със заявка за императорското място в света на "новата" телевизия. А как стигна дотук? С помощта на следващите 5 сериала, които осигуриха на платформата милиони нови фенове.  

Orange Is the New Black

Комедийната затворническа драма удари телевизионния свят от нищото. Когато дебютира през 2013 г., никой не е предполагал, че ще стане толкова хитова.

Няколко сезона по-късно обаче Тейлър Шилинг, Лаура Припън и другите актриси, които обитават затвора Личфийлд, са имена, които и баба ви знае. 

Перфектна смесица от забавни и сериозни моменти, овкусени с нужната доза социален патос и секс.  

House of Cards

За разлика от името си, сериалът House of Cards (Къща от карти) е изключително стабилен и това е лесно обяснимо. 

С гениалния Дейвид Финчър като продуцент и режисьор и Кевин Спейси (тук дори няма да коментираме) в ролята на политика Франсис Ъндърууд просто нямаше какво да се обърка.

Резултатите са над 100 номинации за телевизионни награди (включително няколко спечелени "Златни глобуса" – ей така, между другото...) и милиони фенове по целия свят.

Daredevil

През 2003 г. Daredevil (Дявол на доброто) се провали гръмко с Бен Афлек в главната роля. Именно затова беше интересно да видим как Netflix ще пренесе комикс героя на Marvel на малкия екран. И дали не успя по най-добрия начин?

Мат Мърдок оживя така, сякаш пълнометражният филм никога не е съществувал. Тонът на сериала е изключително мрачен, сякаш нюйоркският квартал Hell’s Kitchen се е пропил в кадрите.

Режисурата на екшън сцените пък е чисто и просто несравнима, особено за такава продукция. Bravo!

Narcos

Най-новото попълнение далеч не е и най-слабото. Narcos е брутален, наистина брутален сериал за търговията с наркотици и за живота на самия Пабло Ескобар – човек, който не може да си преброи парите.

В актьорския състав виждаме любими лица като Вагнер Мура (Elite Squad), Педро Паскал (Game of Thrones) и др.

Музиката, костюмите, декорите, режисурата, сценарият – всичко е перфектно. Сериал, който ще изгледате в рамките на броени дни, независимо колко сезона са излезли.

 

Unbreakable Kimmy Schmidt 

Последното ни попълнение е от 2015 г. и е пълно с позитивизъм. Слънчев лъч във всеки ваш ден. Сериал, излязъл изпод съзнанието на брилянтната Тина Фей (30 Rock), който ще ви разсмее и ще ви разплаче… от смях. 

Фантастично сладката Ели Кемпър се превъплъщава в ролята на Кими Шмит – жена, която дълги години е живяла в убежище под земята, лъгана заедно с още няколко жени от подмолен пастор, че е дошъл краят на света. 

Когато в крайна сметка са освободени, те трябва да се справят с живота в големия град и с високите технологии. 

Сподели.