34 филма със световна премиера на българския фестивал "В Двореца"

Pinterest LinkedIn +

Организаторите на юбилейния десети българския фестивал за късометражно кино "В Двореца" обявиха петчленно международно жури, което ще определи победителите в конкурсните програми.

В състава му влизат отличеният със Сребърна мечка от Берлинале 2010 за изключително художествено постижение в операторското майсторство - Павел Костомаров, селекционерът и програматор на един от най-старите европейски фестивали за късометражно кино - Tampere Film Festival - Санна Килонен, българката Снежина Латев – мултидисциплинарен визуален артист и арт директор във VH1 - Ню Йорк, сръбският журналист Владан Петкович, както и Фират Ючел – основател на едно от водещите турски киносписания и член на международната асоциация на филмовите критици (ФИПРЕССИ). 

Селектирани са 134 филма от България и света, разпределени в категориите игрално, документално, анимационно и експериментално кино. Програмата включва голям процент европейски заглавия, като българските филми са 18 – 6 игрални, 6 документални и 6 анимационни.

Повече от половината от състезаващите се филми са премиерни за България, като 34 ще бъдат със световна премиера на "В Двореца".

Фестивалът ще се проведе между 29 юни и 07 юли 2012 г. в Балчик и Варна.

Сподели.