„30 съвета. Да бъдем здрави и активни“, Александър Сосновски

Pinterest LinkedIn +

„Имате сарком на костта; ще се наложи да ампутираме крака ви, но ще живеете.“ Това казва на 26-годишния Александър Сосновски хирург, който току-що е разгледал внимателно рентгенова снимка на бедрената му кост. В крайна сметка се оказва, че има остеомиелит; следва тежка хирургична операция, извършена от специалист, благодарение на когото Сосновски не губи крака си. Системата му е изградена на базата на съвета, който получава от ръководителя на Катедрата по хирургия в Медицинския институт (именно той го оперира): „Запомни: човек е жив и здрав, докато се движи. Ако започне да се самосъжалява, е загубен!“

Искаме да останем здрави и активни през целия си живот, не само в младостта си. Но как да постигнем това? Според някои всичко зависи от гените. „Не всичко!“ – отговаря д-р Сосновски и обяснява какво трябва да направим, за да помогнем на тялото си да поддържа или възвърне добрата си физическа форма. Според други е необходимо стриктно спазване на правила и диети; авторът, който обича живота в цялата му пълнота, отново не е съгласен.

Книгата е заредена с положителни емоции, написана е на достъпен език, изпълнена е с много хумор и основното ѝ послание е, че трябва да се наслаждавате на живота при всякакви обстоятелства. Всички съвети са изпълними, само трябва да поискате да ги приложите.

224 с., мека корица, 19.90 лв.

 

Откъс

На колко години сте?

Тест на Сосновски

И тези, които са съгласни с мен, и останалите, които са захвърлили книгата, имат шанс да живеят дълго и щастливо. Но за това е препоръчително да познавате себе си, тялото си, болестите си и как да се справяте с тях още преди те да са се проявили.

Предварително моля всички, които искат да направят теста, да имат предвид, че някои задачи изискват физическо натоварване и затова ви съветвам първо да се консултирате с лекар. Тестът е добър за тези, които вече са забравили годината на своето раждане, или поне са отпразнували трийсетия си рожден ден. Приблизително на тази възраст започваме да се интересуваме колко сме живели, колко ни остава, как изглеждаме и дали сме добре. Нека направим първия тест, без да напускаме дома си.

Да започнем с позата. Най-вероятно сега сте се излегнали на дивана или фотьойла и с очила на носа държите моята книга пред себе си. Няма да се изненадам, ако на масата наблизо има чаша чай и сладки бисквити. Оставете книгата настрана, отпийте глътка чай и станете.

 1. Краката на ширината на раменете, ръцете надолу покрай тялото. Поемете няколко равномерни и недълбоки вдишвания и издишвания. Затворете очи и използвайте показалеца на дясната си ръка (лявата, ако сте левичар), за да докоснете края на носа си. Ако уцелите точно носа – 2 точки, иначе – 0 точки.
 2. Началната позиция е същата. Застанете на десния си крак, левичарите – на левия. Свийте другия си крак в коляното и поставете крака си върху прасеца на правия крак. Останете в това положение за 20 секунди. Ако сте успели, дайте си 5 точки. Ако сте издържали не повече от 10 секунди – 2 точки. Ако сте успели да докоснете само другия крак и трябва да се върнете на две опорни точки – 1 точка. Ако позата изобщо не ви се получи – 0 точки.
 3. Краката на ширината на раменете. Вдигнете дясната си ръка и я поставете над рамото и зад гърба си. Лявата ръка също е сгъната и поставена зад гърба отдолу. Опитайте да сключите ръцете си. Успешно – 3 точки. Ако можете да докоснете само пръстите на другата ръка – 2 точки. Ако ръцете са свити в лактите, но изобщо не излизат зад гърба – 1 точка.
 4. Измерете пулса си в седнало положение. Изправете се и направете 10 клякания. Премерете пулса си. Ако се покачи с не повече от 20 удара в минута, дайте си 5. Измерете пулса си след 10 минути и ако се е върнал в първоначалното си състояние, добавете още 3 точки. (Тези, които имат пейсмейкър, да пропуснат този тест.)
 5. Легнете на леглото, вземете ниска възглавница и останете в отпусната позиция за няколко минути. Станете бързо. Ако в същото време нямате главозамайване, пред очите ви не летят мушички и се чувствате страхотно – 5 точки. Ако трябва спешно да седнете, защото ви е причерняло – 0 точки.
 6. Легнете на пода, ръцете покрай тялото. Повдигнете петите си от пода и задръжте краката си висящи възможно най-близо до земята. Знам, че в този момент ще започнете да ме наричате с разни лоши думи и да убеждавате както себе си, така и задавящите се от смях близки около вас, че коремната ви преса ви е охо! Отчитайте вашите героични усилия. Ако успеете да издържите 30 секунди, можете да се считате за Шварценегер – 6 точки. До 10 секунди – 3 точки. Ако сте успели успешно да повдигнете крайниците си от пода и да ги спуснете с бързо темпо – 2 точки. Ако опитът завърши на същото място, където е започнал, тоест краката ви, при всички усилия, задъхване и разочарование, не са успели да преодолеят силата на гравитацията, дайте си 2 точки – за кураж.
 7. Оценете усещанията си през първите 10 минути след сън. Горчивина в устата, сухи устни, болки в гърба – 0 точки. Ако горните усещания са ви подминали – 5 точки.
 8. Имате ли хронични заболявания? Имам предвид тези, които ви принуждават постоянно да приемате определени лекарства. Да? Тогава 0 точки. Но ако болничният ви картон е празен, дайте си 5 точки.
 9. Ако сте женен/омъжена, добавете 3 точки.
 10. Не пушите и не пиете – 5 точки.
 11. Колко време ви отне тестът? По-малко от час – добавете 2 точки.

Изчислете сумата от числата на вашия рожден ден, като събирате последователно цифрите. Нулата не се взема предвид. Например, рожден ден на 19.10.1956 г. дава общо 5 (1 + 9 + 1 + 1 + 9 + 5 + 6 = 32; 3 + 2 = 5).

Добавете получената цифра към общия брой точки.

Резултат:

А)        повече от 35 точки. Поздравления: вие сте напълно добре. Вашата биологична възраст е с 10–12 години по-малка от реалната ви възраст и шансовете ви да живеете много по-дълго са изключително високи.

Б)         от 25 до 35 точки. Болестите не ви отминават, но не се задържат дълго. Живеете нормален, предимно здравословен живот. Водите здравословен начин на живот, родителите ви са ви дали здраво тяло, а биологичната ви възраст е с 8–9 години по-ниска от реалната.

В)        от 15 до 25 точки. Вие сте по средата. Камбаната още не е ударила, но е време да се замислите. Вашата биологична възраст вече е надхвърлила реалната ви и шансовете да не видите всичко, което искате, за съжаление, също нарастват.

Г)         по-малко от 15 точки. Какво да ви кажа: никога не е късно да се откажете от пушенето, алкохола и да започнете да спортувате. Биологичният ви часовник бърза и ще трябва да се потрудите, за да не спре в най-неподходящ момент. Спешно трябва да почистите механизма, да го стартирате и да не забравяте да го правите редовно.

Нека се досетя. Вашият резултат е под 15 точки. Познах ли?

Неприятно, можеше да е по-добре. Но това не е диагноза, не е присъда или дори много голям проблем. Вашият резултат е прост набор от числа, от които не е нужно да се страхувате.

Това е нивото на заряд на вашата батерия. Тя явно е паднала и трябва спешно да бъде презаредена. Направили сте си точна самооценка, знаете какъв е жизненият резерв на вашата батерия, тоест запасът на вашето дълголетие и здраве. Вече можете лесно да определите целта, която да следвате.

Но все пак сте очаквали нещо по-различно. Бихте желали да се смятате за здрави. Познавам много малко хора, които са доволни от ниските резултати на теста. Това са предимно „пациенти“ с мазохистична природа. Те живеят на принципа „колкото по-зле, толкова по-добре“. Обичат да боледуват, обожават да се грижат за тях и с ентусиазъм разказват на всички за своите заболявания. Те са малобройни, а и се променят драстично, когато внезапно осъзнаят, че това вече не е играта „доктор-пациент“, а истинска болест, която дори може да бъде животозастрашаваща. Надявам се, че не сте мазохист и не обичате да боледувате. Сега, като имате резултатите от теста, погледнете се отстрани.

Теглото ви е с 20 килограма повече над нормата. Когато слизате по стълбите, коленете ви скърцат и болят, а гърбът ви се извива само на една страна. Отдавна сте загубили битката със запека, въпреки че сте опитали всичко – от сена до хапчета. Ходенето по лекари се превърна в хоби. Вярно е, че и не се доверявате много на докторите.

Доволни ли сте?

Може да не отговаряте, аз вече знам отговора. Той звучи приблизително така: „Резултатът е слаб, но какво да се прави? Възраст. И като цяло съм доволен от теста“. Първо, що за принцип е това – да се заблуждавате? Второ, ще ви зарадвам: събралите 30 или повече точки са абсолютно малцинство.

Книгата „30 съвета. Да бъдем здрави и активни“, от Александър Сосновски, можете да закупите с 20% отстъпка, чрез сайта на "Издателство Изток - Запад".

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.