2013 Spirit Awards - номинираните

Pinterest LinkedIn +

Комедийните драми Silver Linings Playbook и Moonrise Kingdom оглавиха списъка с претендентите за 2013 Spirit Awards – едни от най-престижните награди за независимо кино. Церемонията по връчването на статуетките, присъждани от неправителствената организация Film Independent, ще се проведе ден преди тази на Оскарите на 23 февруари 2013 г. в Санта Моника, Калифорния.

И двете ленти са номинирани в пет категории, в това число за Най-добър филм и Най-добра режисура, а с по четири номинации са три заглавия - Beasts of the Southern Wild, Keep the Lights On и Middle of Nowhere.

Брадли Купър и Дженифър Лопес ще участват в надпреварата за Най-добро изпълнение в главна мъжка и женска роля за превъплъщенията си в психически болен мъж и млада вдовица, между които се заражда необикновена връзка – централната сюжетна линия в Silver Linings Playbook. Номинирани за актьорската си игра са също Джон Хоукс и Хелън Хънт, които си партнират в The Sessions.

Silver Linings Playbook вече спечели над половин дузина престижни награди, в това число Hollywood Film Award и People's Choice Award от TIFF, а критическият му рейтинг е 81/100. Филмът е номиниран и за Gotham Awards в категорията за Най-добър актьорски състав.

Moonrise Kingdom бе първата лента, показана на тазгодишния филмов фестивал в Кан. Оценена високо във всеки аспект, тя впечатлява с един от най-звездните актьорски състави на годината (Брус Уилис, Едуард Нортън, Бил Мъри, Франсис Макдорманд, Тилда Суинтън и др.) и е считана за един от най-големите шедьоври в кариерата на Уес Андерсън. Филмът бе номиниран за Златна палма и също има критически рейтинг над 80/100.

Големият победител на миналогодишните Spirit Awards бе френският черно-бял филм The Artist, който спечели четири от статуетките на Film Independent и след което прибра и пет от тези на Американската филмова академия.

Сподели.