2009 - най-яките рок, метъл и хардкор концерти на годината

Pinterest LinkedIn +

Или какво ни отвя главите в една силна година за тежката сцена у нас.

Имайки предвид какво се задава през следващата година и какво имаше миналата, трябва да признаем, че сцената за тежка музика у нас безспорно процъфтява.

Имената по-долу са доказателство за това, заради което ще те лиша от излишни коментари и бегло ще нахвърлям най-важните събития у нас през 2009.

Започвам с може би най-чакания концерт, който сбъдна мечтите на хиляди българи да видят любимата си банда наживо. Разбира се, става дума за славно събралите се отново Faith No More, които изкъртиха феновете си в първата вечер на Spirit of Burgas. След тях фестивалът продължи все така силно с концерти на някои от най-яките български банди, както и с лайфовете на Fun Lovin' Criminals и Clawfinger.

Разбира се, важен за всички фенове на тежката музика бе и тазгодишният Калиакра рок фест, който ни срещна с групи като Dream Theater, Motley Crew, Cynic, Blind Guardian и Scorpions.

В столицата малко преди това се състоя гръмотевичният концерт на In Flames, а в метъл столицата Каварна по време на Spirit of Burgas забиха машините от Dimmu Borgir на Trash Till Death. Малко по-късно през годината чухме и мрачните дарк метъл бардове Мооnspell.

Тази година бе роден и нов рок фестивал – Rock the Balkans, който срещна за първи път с българската публика Limp Bizkit и сблъсъкът ще се помни дълго от двете страни.

През пролетта у нас гостува и още една от любимите ни банди от късните 90-те – Guano Apes и концертът им бе един от най-силните през 2009-а.

Годината ще запомним и с лайфовете на Soulfly  (заедно със Senser, Artery и Subscribe) и Sepultura, след които всеки можеше да направи собственото си заключение доколко му е важен Макс Кавалера (Max Cavalera) и дали все така го бива.

Съмнение в последното не оставиха няколко култови банди, които огряха дългогодишните си фенове у нас и доказаха, че с годините не просто остават същите, но и стават по-добри. Разбира се, говорим за ветераните ZZ Top, Simple Minds, Mr. Big, Napalm Death, Али Кембъл от UB40.

2009-а ни срещна и с тройна атака на рок изпълнители от ново поколение –  и трите директен внос от Финландия – The Rasmus, Lordi и прекрасната Таря Турунен.

Хардкор сцената пък бе разтресена от групи като Born from Pain, Terror, Fire at Will и Nine Eleven.

Разбира се най-накрая доживяхме да видим и големите Biohazard.

Българската публика обаче не изпусна и родното и близкото балканско забавление с доста силните концерти на Kultur Shock, словенците Elvis Jackson, Контрол, Хиподил и Ревю, Милена 25 години на сцена и много други.

Get the Flash Player to see this player.

За накрая оставям и личните си вълнуващи открития тази година - The Jim Jones Revue, Combichrist, Aesthetic Perfection и Koala.

Автор: Елена Пенева, [email protected]
 

 

Сподели.