2009 година на път да счупи рекордите в американския боксофис

Pinterest LinkedIn +

Касовият сбор от приходите на заглавията в американския боксофис тази година е на път да постави поредния рекорд в Холивуд.

Дни преди годината официално да приключи, цифрата е 9,48 милиарда долара, което е значително повече от миналогодишната сума по това време - 8,78 милиарда.

Продажбата на билети е нараснала с 8% през 2009 година, а и този показател вероятно ще се промени, тъй като до 31 декември на голям екран се очакват още няколко сериозни заглавия като блокбъстъра на Джеймс Камерън (James Cameron) - "Аватар" (Avatar) и "Шерлок Холмс" (Sherlock Holmes) на Гай Ричи (Giy Ritchie).

Ако финансовите очаквания към тях се оправдаят, е твърде вероятно Холивуд да подобри най-доброто си постижение - това от 2007 година, когато американската кино индустрия се отчете с приходи от 9,66 милиарда долара.

Иначе най-касовото заглавие през годината (в САЩ) се оказа втората част на Transformers, заработила 402 милиона долара. В световен мащаб пък това е Harry Potter and The Half-Blood Prince, спечелил 929 милиона долара.

Сподели.