2005 - златната година за Coldplay

Pinterest LinkedIn +

Една седмица след рилийза си, новият албум на Coldplay "X&Y" се подрежда на второ място в статистиката за най-бързо продавани албуми във Великобритания.

Последната съществува от началото на 90-те и на върха й са Oasis, с албума си "Be Here Now".

695 761 е числото на рекорда, поставен от Oasis преди 8 години, а копията, продадени от "X&Y" за 7 дни са 464 000, с което позициите на британските топ групи са разменени - най-новият албум на Oasis "Don’t Believe the Truth" e на второ място по продажби, следвайки Coldplay. В допълнение, в неделя в чартовете са се върнали двата предхождащи "X&Y" албума - "Parachutes" и "Rush Of Blood To The Head".

Coldplay в момента са номер едно в Обединеното кралство, статистически и като център на внимание. Преди няколко дни беше разшифрован и цветният геометричен арт от обложката на албума. Експерти изкуствоведи разкриха, че подредбата на фигурите е базирана на кода "Baudot" - интернационална телеграфна азбука, създадена през 1874 година и заместена с морзовата през 20-ти век.

Крис Мартин (Chris Martin) и co. са използвали азбуката, за да изпишат X&Y на предната корица и "Make Trade Fair" - на задната корица на новия си диск.
Сподели.