2000 слушаха Barbara Hendricks и Magnus Lindgren Quintet в НДК

Pinterest LinkedIn +

Вчера (29 окт.) американската оперна и джаз певица Барбара Хендрикс (Barbara Hendricks) и шведският квартет Magnus Lindgren зарадваха българските ценители с 90-минутен концерт, съчетал класически джаз репертоар с модерно звучене.

Четвърт час след 20:00 ч. на притъмнената сцена под аплодисментите на близо 2000-хилядна публика излязоха четиримата музиканти от един от най-високо признатите в света джаз проекти - Magnus Lindgren Quartet. След кратка солова интродукция на лидера на квартета - Магнус Линдгрен, към звука на неговия тенор саксофон се присъединиха и останалите три инструмента - контрабас, барабани и пиано. Заедно те изпълниха първата от трите инструментални пиеси за вечерта - своя ранна авторска композиция, след което Линдгрен поздрави публиката и обяви появата на сцената на "единствената... Барбара Хендрикс!".

Певицата, която има зад гърба си близо 40 години кариера, донесла й световна известност и признанието на най-големите имена от класическия подиум, направи първото си представяне пред българската публика с 13 песни, 11 от които на трима от класиците на джаз музиката - Коул Портър, Ричард Роджърс и Джордж Гершуин.  "Let's Do It, Let's Fall In Love", "Night and Day" на Портър,
"This Can't Be Love", "Sophisticated Lady", "Solitude" и божествената "My Funny Valentine" на Елингтън и "Порги и Бес" от Гершуин прозвучаха в нейно изпълнение с класическата виртуозност и мекотата на вибратото й, обезсмъртили ролите й в много от шедьоврите на оперното изкуство.


Barbara Hendricks в НДК Снимка: Avtora.com

Вълнение и удоволствие от факта, че е за първи път пред българска публика, певицата изрази многократно. Заедно с това тя го демонстрира и към музикантите около себе си, юпита на вид, работата й с които датира от 4 години. Те, от своя страна, впечатлиха меломаните с модерните си интерпретации, квалитета и лекотата на изпълнението си и пълното сработване помежду си. Най-ярко впечатление, разбира се, направи 31-годишният Магнус Линдгрен, който многократно смени инструментите - саксофон, кларинет и флейта.

На този инструмент той приложи и един от най-оригиналните и говорещи за високата класа владеене на инструмента прийоми да пее, докато свири, при това по тоновете на изключително разчупена импровизация. И отново с този инструмент той засвири темата на "Caravan" на Елингтън, която беше и втората инструментална пиеса за вечерта. Нея, както и още една негова пиеса, Хендрикс изслуша седнала зад рояла, поклащайки се в такт с ритъма на любимата си музика.

Преди да напусне сцената, Барбара Хендрикс напомни на присъстващите в залата за събитието, разтърсило американската нация в края на август. С една от най-известните патриотични американски песни - "Amazing Grace", певицата, която от дълги години е гражданин на Кралство Швеция, отдаде почит на жертвите на урагана Катрина, отнел живота на стотици и домовете на десетки хиляди жители на Ню Орлийнс.

Бурните аплодисменти обаче отново я върнаха на сцената, където тя изпълни и най-известната песен на Гершуин - "Summertime". След втора песен и сърдечен поклон ръка за ръка с Линдгрен, Фредрик Йонсон (Jonas Holgersson), Матиас Алготсон (Mathias Algotsson) и Йохас Холгерсон (Fredrik Jonsson), Хендрикс напусна сцената, без всякакво съмнение в желанието на българската публика да я види и чуе отново.

Сподели.