18 интериорни стила за дома, чрез които да откриете себе си

Pinterest LinkedIn +

Научете какви са различните интериорни стилове у нас и по света и разберете кой е най-подходящ за вас.

Потопете се в морето от интериорни стилове, способни да трансформират жилището ви до неузнаваемост

Всички интериорни стилове имат своя специфика и особености, с които се отличават на фона на останалите. Възможностите за тотална промяна в жилището са наистина много, а ние може да се спрем на този, който усещаме най-близък, или да се провокираме – да изберем дизайн в другата крайност.

Има методи за дизайн на дома, които са популярни у нас, но има и такива, за които може би няма да сте чували. Вижте ги и разберете кои бихте ползвали за вашите интериорни проекти.

Минимализъм

Съвременен интериорен стил, който изпъква със своята лекота, изчистеност и семплост. С него казваме «не» на пищността, която стига до крайности понякога, провокирана от желанието да напълним дома си с луксозни елементи. Следва се линията, че колкото е по-минималистично нещо, толкова е по-значимо. Няма детайли, които да се набиват на очи, да дразнят със своя разкош и характер. Тоновете са в бежово, сиво и бяло. Избира се всичко, което е еднотипно и в синхрон с останалата визия. Ако описаната картина ви се струва скучна, грешите, защото специалистите са способни да претворят един уникален и функционален дизайн, стига да притежават нужните високотехнологични познания. Идеята е духът да се рее свободно в пространството и да не бъде ограничен в някакви рамки.      

Модерен, съвременен стил

Практичен и полезен стил, който се съобразява с нуждите на модерния човек. Основава се на правилните форми и ъгли, не е претенциозен и пасва на всеки вкус. Елегантно излъчване, което грабва с хармонична и естествена среда. Цветовете са меки и нежни, близки до тези в природата. Важен е просторът, светлината от външните източници, да има подредба, която не създава препятствия, а напротив – улеснява ежедневните ни навици и лайфстайл.  

Индустриален

Индустриалният стил предлага бюджетни варианти, като ги съчетава със силно индивидуални решения. Материалите са в суров и груб вид, не се обработват и нищо не се прикрива. Стените с тухли са един страхотен индустриален акцент. Място намират също металните елементи, бетонът, стърчащи кабели, ламарини и арматури. Има възможност за по-колоритен дизайн, стига да е подходящ според вашите представи, а може и да е стерилен, все едно се намирате в хале. Има артистична нотка в този стил, независимо от студенината, която носи, но той определено не се нрави на всеки.

Прованс

Върнали сме се в миналото и сме отново на гости на баба. Атмосферата е вдъхновена от природата. Посреща ни дървена врата, до която стоят гумени ботуши, пердетата са от стара дантела, ухае на горски цветя и лавандула. Забелязват се архитектурни детайли – тухлени стени, камъни, камина. Мебелите са от масивна дървесина, вратичките са фрезовани, полилеите са изящни и с ярко присъствие в интериора. Стилът на Прованс е много обичан днес, особено от тези, които тъгуват по едно забравено време, в което цари спокойствие, липса на суета и традициите са важни. Той може да сплоти семейството, създавайки усещане за любов и топлина. Дизайнът в духа на Прованс има и съвременна версия в унисон с типичния градски стил на живот.        

Шаби шик

Автентичността и романтиката са характерни за този стил. Той е съвкупност от стари вещи, които носят аромата на миналото, боята по тях е олющена, дървото е нацепено, а текстилните материали са протъркани. Може да включва комбинации от мебели от различно време, стига да са ретро и да са запазили красотата си след дългогодишната употреба. Този дизайн се избира от по-чувствителни и интровертни натури.   

Винтидж

Имате разрешение да отпуснете въображението, да създадете един автентичен, но и еклектичен стил. Позволено е смесването на ново и старо, дървото си отива с метала, тухлата със стъклото и т.н. Налични са колоритни акценти и цветни "петна", които подчертават характера на интериора. По стените висят снимки.

Средиземноморски

Любимият средиземноморски стил, който сега е много популярен. Той съчетава в себе си естествен уют от природата, земни тонове и акценти с интересни орнаменти, морски материали, пищни текстилни материи.

Скандинавски

Изпълнението би могло да се движи в двете крайности – от аскетичност до романтичен дизайн. Предпочитан интериорен стил, наложен и от "Икеа", които показват една от неговите разновидности. Цветовете са бяло, сиво, черно, пастелни нюанси на розово, жълто и синьо, а материалите са натурални – основно от дърво. Елегантен, но и предлагащ удобство. 

Еклектичен/фюжън

При избора на този дизайн е желателно да разчитате на експерт, защото малцина са онези, които умеят да постигнат баланс в това отношение. Стил, който комбинира доста други, а импровизациите са част от неговите принципи − "компотът" от напълно различни методи за обзавеждане е гарантиран. 

Класически

Вечен стил, който не се интересува от моментните течения в дизайна – той не остава без своите верни почитатели. Произведенията на изкуството са на почит, същото се отнася и до самите мебели. Залага се на изящество, кралско излъчване, богатство и разкош. Картините са част от обстановката, а тоновете са по-скоро ярки, но и се комбинират с по-пастелни за контраст. Изисква се симетрично разпределение в пространството, за да се запази високото ниво на изпълнение.

Тоскански

Тоскана, Италия, е мечта на всеки пътешественик. Ето защо и стилът се слави със своето очарование сред собствениците на жилища, които се спират на него. Те избират живописните багри, лавандуловите ниви, интериорът, създаден в синхрон с природата от този край. Място намират също грубите материали като керемиди, каменни стени, големите прозорци със стара дървена дограма.

Рустик

Заповядайте, отворете вратата и пристъпете в хижата, разположена в сърцето на планината. Това изречение е достатъчно, за да си представите рустик стила. Камък и дърво са съчетани в едно, а подът е дървен – разчита се на натуралния уют, характерен за къщички в малки населени места. Може да витае духът на ловеца, да сте заобиколени от дървени ламперии, семпли стени и носещи греди на тавана.  

Кънтри

Доста от елементите, които са характерни за рустик стила, се срещат и тук. Разликата се състои в по-съвременното излъчване, няма я грубата планинска реалност, а се залага на по-изтънчени и фини детайли.

Арт Деко

Присъстват еклектични елементи, модерен подход и неокласицизъм – уникална и съвършена комбинация, въздействаща от пръв поглед. Разчита се основно на градската визия, символизираща съвременния начин на живот, както и на навиците на забързаното консуматорско общество. Фигури от геометрията, палитра от наситени цветове, орнаменти, които са от скъпа кожа на рядко животно, слонски бивни или минерали.

Арт Нуво

Японизмът е повлиял върху този стил, но се включват и естествени материали, характерни за някои ретро дизайни. Пространството е заето с пълзящи флорални елементи, клони на дървета, гипсови орнаменти, а вместо ъгли срещаме плоски и преплетени форми. 

Санта Фе

Великолепието на страстните цветове, изпълнени с горещо присъствие, което веднага се долавя, ако си бил турист в Мексико. Осветителните тела са в центъра на вниманието, от обстановката блика емоция и творческо озарение. Тя е комфортна, но леко натрапчива заради животинските декоративни елементи, яркостта на тоновете и екстровертното присъствие.  

Арабски/Ориенталски

Арабският стил може да е леко дистанциран и студен, което подчертава неговия лукс. Той е напълно в синхрон с модерните млади хора, които държат да изпъкват и да не се сливат с тълпата. Те избират функционална среда, елитарно излъчване, което съчетава в себе си естествеността на природата. Винаги има място за поставянето на скъпи вещи, уникати и златни орнаменти. 

Азиатски

Един дом, решен в азиатски стил, е като излязъл от корица на списание. Атмосферата е деликатна и изтънчена, усеща се полъхът на Изтока. Мебелите са с правоъгълна форма, линиите са семпли, но цветовете са по-завладяващи, предимно тъмни. Накъдето и да се обърнеш, струи изисканост от класа – пердетата са от скъпи копринени материи, възглавничките изпъкват с елементи от японското изкуство. Характерни са детайли като паравани, които имат не само декоративна функция, а също и ветрила, бамбукови растения, икебани, гонгове.  

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.