126 години от рождението на Лудвиг Мис ван дер Рое

Pinterest LinkedIn +

На 27 март 2012 се навършват 126 години от рождението на прочутия немски архитект Лудвиг Мис ван дер Рое (Ludwig Mies van der Rohe).

Смятан е от мнозина за един от пионерите и най-видни майстори на модернизма, като е последният ръководител на известната школа Баухаус до закриването й от страна на нацистите през 1933 година.

Роден през 1886 г. в Аахен, Германия, още от детските си години той се увлича по занаята на баща си, работейки в каменоделското му ателие и в няколко местни дизайнерски фирми, където научава тайните на занаята.

По-късно се мести в Берлин и започва архитектурната си кариера като чирак в ателието на Петер Беренс, където се запознава със стила на прогресивната германска култура. Скоро талантът му изпъква и той започва да работи и самостоятелно с проекти (фамилни къщи) за различни имена от висшето общество.

Постепенно налага и свой собствен стил, характеризиращ се с чистота и простота на формите и линиите. За броени години кариерата му се развива стремглаво, благодарение на новаторския му и модернистичен поглед в бранша.

След като е изгонен от нацисткия режим от страната си, се установява в Чикаго, където добива американско гражданство и развива 30-годишна кариера като "американски архитект". Умира през 1969 г. в Чикаго, но оставяйки зад гърба си редица именити шедьоври.

Сред тях са Office Tower Complex Dominition Centre в Торонто, Канада, New National Gallery - Modern Art Museum в Берлин, Германия, Bacardi Office Building в Мексико, мемориалът на Мартин Лутър Кинг - Jr. Memorial Library, District ot Columbia Public Library във Вашингтон и др.

Сподели.