12:08 източно от Букурещ (A fost sau n-a fost?)

Pinterest LinkedIn +

Румъния, 2006, 89’
Режисьор: Корнелиу Порумбуй
Сценарий: Корнелиу Порумбуй
С участието на: Мирча Андреску, Теодор Корбан, Йон Сапдару, Лушан Ифтиме, Мирела Кеоба и други.
Комедия, със субтитри, румънски

Румънската трагикомедия “12:08 източно от Букурещ” е дебютният пълнометражен филм на режисьора Корнелиу Порумбуй. След като беше избран за най-добър филм в Румъния за 2006 г., лентата получи заслужено признание и две награди от престижния кинофорум в Кан.

Младият режисьор, който е автор и на сценария, е разполагал с бюджет от 200 хил. евро, за да заснеме проекта си. Ролите в комедията се изпълняват от актьорите Мирча Андреску, Теодор Корбан, Йон Сапдару, Лушан Ифтиме и Мирела Кеоба.

Коледа наближава, но не всички в малкия румънски град усещат наближаващите празници. Пискоси (Мирча Андреску) е възрастен и самотен пенсионер, който и тази година ще бъде сам в къщата си. В същия квартал се намира и алкохолизирания учител по история Манеску (Йон Сапдару), който се опитва да измисли как да върне натрупаните си дългове.

В същото време телевизионният водещ от местната кабелна телевизия Джадуреску (Теодор Корбан) отчаяно си търси гости, с които да обсъди в ефир годишнината от падането на комунистическия режим в страната. На 22 декември 1989 г. точно в 12:08 ч. Чаушеску е принуден да слезе от власт и това слага началото на новия път за Румъния.

Единствените, които се отзовават на поканата на водещия се оказват пенсионера Пискоси и учителя Манеску. Техните размисли относно онази паметна дата провокират всички, които гледат предаването, да започнат да се обаждат възмутени в ефир. Скоро двамата предизвикват обществен спор, в който взимат участие жителите на целия град.



Сподели.