11 съвета за успешен електронен магазин

Pinterest LinkedIn +

Онлайн търговията продължава да покорява нови върхове. Към 2019, тя заема дял от 13.7% от световната търговия. Очаква се растежа и да не спира през следващото десетилетие, като предвижданията са, че нейният дял ще достигне 17.5% до 2021.  Именно този тип статистика подтиква голяма част офлайн магазини да инвестират в изработка на онлайн магазин.

Но направата на електронен магазин е само половината битка. За да бъде успешен той също така трябва да бъде е поддържан и развиван правилно. Затова, ние събрахме 11 съвета за успешно развитие на вашия онлайн магазин.

Да започваме:


 • Коя платформа да изберете?

Тук има огромен избор—съществуват както платени опции така и платформи с отворен код (тоест безплатни). Съветът ни е да ползвате платформа с отворен код и въобще да не се плашите от факта, че са неплатени. Това в никакъв случай не означава, че са с по-ниско качество.

По платформите с отворен код се работи всекидневно. Поради тази причина те разполагат с огромно разнообразие от теми и разширения. Освен това, хиляди експерти се ангажират постоянно с отстраняването на бъгове и пробиви в тяхната защита и това ги прави стабилни.


 • Осигурете различни опции за плащане?

Колко опции на заплащане трябва да имате? На теория: колкото повече, толкова по-добре. Но това не винаги е възможно. Проучете кои опции на заплащане са най-употребявани във вашият регион и ги интегрирайте в магазина си. Разбира се, чрез обратна връзка с клиентите може да научите кои нови такива да добавите за в бъдеще.


 • Добро описание на продуктите

Описването на продуктите върши две неща: първо то дава на купувачите всичката им необходима информация за определен продукт; и второ, служи като съдържание и играе огромна роля за видимостта в търсачките и оптимизацията за позициониране в тях (SEO).

Разбира се, има и търговски методи, които може да се използват тук за да се увеличат продажбите.


 • Call-Тo-Аction бутони

Не подценявайте ефективността на така наречените Call-Тo-Аction бутони („Прочетете повече“, „Добавете към количката“, „Купете“, и т.н.) Те не само улесняват процеса на покупко-продажба, но и служат като ориентир в дизайна на електронния магазин.  


 • Категории и под-категории

Важността на доброто структуриране на категориите нараства с броят на продуктите в един онлайн магазин. По принцип категориите трябва да ориентират клиента бързо и лесно към намирането на определен продукт. Отделно, ако сте направили проучване или сте установили най-продаваните си продукти, то е препоръчително те да излизат на явни позиции—тоест да се приоритизират. Това може да помогне за доброто развитието на целия магазин.


 • About Us и FAQ

Освен задължителната страница „About us”, където вашите посетители ще могат да намерят информация за вас, много добра идея е да имате FAQ (Най-често задавани въпроси) секция, която да им предлага отговори на еднотипни въпроси, и следователно да предлага някакво подобрение на самото обслужване. Например: „Как да избера правилният размер?“, „Как да сменя адреса си за доставка?“, и т.н.


 • Адаптивен дизайн (RWD)

Адаптивният дизайн е изключително важен и трябва да бъде включен във всеки план за изработка на уеб сайт. Той ще позволи да извлечете 100% от потенциала на онлайн магазина си.

Защо? Защото по последни проучвания повече от половината покупки направени по електронен път идват от мобилни устройства. Сигурен начин да загубите тези потенциални клиенти е сайтът ви няма адаптивен дизайн.


 • Целеви страници със специални предложения

Това може да е част от вашата маркетингова стратегия. Една добре създадена целева страница с изгодно предложение за определен продукт може да ви докара допълнителни посетители и евентуално да увеличи продажбите ви като цяло.


 • Правилна маркетингова стратегия

По принцип изграждането на маркетингова стратегия става в първоначалния стадии на изграждането на електронен магазин. Разучете пазарът, идентифицирайте целевата си аудитория и изградете план на действие. Това може да ви спести доста главоболия, а и е ключова стъпка за бъдещия успех на вашият магазин.


 • SEO оптимизация

Разбира се, ако вашият електронен магазин не е оптимизиран от гледна точка на SEO, той няма как да бъде намерен в търсачките и нищо няма да направите. Съветваме ви да потърсите професионални оптимизатори, които да обхванат всеки детайл на вашият онлайн магазин. Това би трябвало да е редовна практика и за в бъдеще.


 • Добра система за обслужване на клиентите

Често срещано явление е на пръв поглед магазини с добри продукти и услуги да имат негативна оценка от потребителите си. Причината е, че те нямат ефективна система на обслужване на клиентите си, и поради това проблемите, които клиентите изпитват остават често неразрешени. В последствие доверието към този тип магазини намалява драстично.

Ако имате нужда от професионална изработка на електронен магазин, свържете се със Speedflow Bulgaria на info@speedflow.bg

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.