10 спорта, с които да поддържаме форма през зимата

Pinterest LinkedIn +

Късите и мрачни зимни дни, както и ниските температури, намаляват желанието за физическа активност. Това е предпоставка за трупане на излишни килограми, от които после трудно можем да се отървем. За да поддържате здраво и красиво тялото си, ще ви предложим няколко спорта, които да бъдат източник на тонус и настроение по време на най-студения сезон.

ВИЖ ОЩЕ: Garmin vivoactive – смарт часовник за сериозния спортист

Ски


Този популярен зимен спорт е много полезен за поддържането на добра форма. Отдавна е доказано, че карането на ски влияе благотворно на сърдечносъдовата, дихателната и опорно-двигателната система. Освен това допринася за усъвършенстване на чувството за равновесие и координация. З0 минути каране гори средно около 325 калории, което прави този спорт отличен помощник на отслабването и стягането на фигурата.

Кънки на лед


Не всеки, разбира се, може да си позволи да отиде в планината да кара ски, но затова пък зимните пързалки са все по-достъпни в града. Редовното каране на кънки на лед, например 3-4 пъти в седмица за по 1 час на ден, изгаря около 400-500 калории. Освен че е забавен, този спорт ще зареди организма ви с енергия, ще подобри координацията ви и ще тонизира всички мускули.

Сноуборд


Сноубордизмът е екстремен спорт, който изисква доста повече умения и опит в сравнение с други спортове. Въпреки това той е идеален за разтоварване и ободряване, както и за незабравими преживявания сред природата. Нужни са ви само предварителни уроци, добри съоръжения за безопасност и малка доза смелост и приключенски дух.

Танци


Дори през зимния период те са отлична идея за поддържане на фигурата. Прогонват мрачното настроение и стреса, характерни за сезона, повишават и самочувствието ви. Смята се, че един добър танц може да изгори 5-10 калории на минута, а салсата и мамбото горят по 330 калории на час.

Зумба


Макар технически да не е спорт, тази фитнес програма заслужава да бъде част от графика на зимната ви тренировка. Тя е чудесен начин да се поддържаме във форма, да се позабавляваме и да се освободим от напрежението на работния ден. Смята се, че след един месец зумба танци ще намалите обиколката на бедрата, ханша и талията.

Плуване


При този спорт се натоварват равномерно всички мускулни групи, което води до неусетно топене на излишните килограми. Счита се, че в зависимост от стила, който практикувате, плуването ще ви помогне да елиминирате около 400-700 калории само за час.

Джогинг


Ако сте любители на джогинга, не бива да се разколебавате от студеното време. Подходящата екипировка прави този спорт удачен и за зимния сезон. Разбира се, не бива да се пренебрегват и опасностите при тичането в снега и върху заледените участъци, затова е нужно повишено внимание и удобни обувки.

Йога


Един прекрасен начин да се отървете от напрежението и да се погрижите за фигурата си през зимата е йогата. Тя ще ви научи как да бъдете в хармония със себе си, как да релаксирате правилно и да се сдобиете със стройно и стегнато тяло.

Пилатес


Друг идеален избор за поддържане на форма е т.нар. метод Пилатес. Това е уникална система от упражнения за разтягане и сила, укрепване и тонизиране на мускулите, подобряване на стойката и оформяне на тялото. Целта е чрез последователни движения тялото и умът да започнат да работят в едно цяло. Упражненията освобождават от стреса и напрежението, спомагат за премахването на хронични болки.

Фитнес


Несъмнено тренировките във фитнеса са едни от най-добрите и ефикасни оръжия срещу напълняването през зимните месеци. Силовите упражнения способстват за поддържането на нормалната обмяна на веществата. Затова специалистите съветват да се занимаваме с физически упражнения 3 пъти седмично, като особено внимание трябва да се отделя на мускулите на краката – те позволяват да се изгорят повече калории, отколкото другите мускули на тялото.

Въпреки че зимата е едва 3 месеца, имате достатъчно време, за да се погрижите за тялото и фигурата си. Изберете достатъчно удобен и интересен за вас спорт и се заредете с енергия, оптимизъм и добро настроение в студените дни.

 

Сподели.