10 малки трика с голям ефект върху здравето ви

Pinterest LinkedIn +

Не винаги е нужна голяма промяна в ежедневните навици, за да бъдете здрави и устойчиви. Дори някой на пръв поглед дребни неща могат да ви направят не само по-здрави, но и по-щастливи и успешни.

От hubavelka.com предлагат тези 10 малки трика с голям ефект върху здравето ви:

  1. Не си забранявайте категорично никоя храна

Когато сложите една храна в „забранителния” списък, тя става още по-желана. Започвате да мислите непрекъснато за нея и в крайна сметка се оказва на трапезата ви.

Вместо това, намерете по-здравословни алтернативи на вредните неща, които обичате. Заменете салама с пица Маргарита, тортата с домашно приготвен кекс, захарта с мед и т.н.

  1. Правете 150 минути упражнения седмично

Не е трудно и не отнема много време, когато се превърне във ваш навик. Изберете упражнения, които ви харесват и при всяка възможност спортувайте. Ако не ви остава много свободно време, можете да направите 2-3 упражнения сутрин и 2-3 вечер. Важното е да поддържате мускулите си в добра форма.

  1. Лягайте си по едно и също време

Добрите навици за сън наистина са важни за здравето ви. По този начин спите пълноценно и се събуждате в настроение.

  1. Яжте повече зелени храни, отколкото червени

Хората подсъзнателно предпочитат червени храни, тъй като този нюанс напомня на мозъка за зрели плодове и сигнализира за по-високи нива на хранителни вещества. Ето защо е важно упорито да въвеждате зелените храни в менюто си. Те са най-важни за здравето ви.

  1. Избягвайте да седите дълго време седнали

Ако трябва, се движете на стола, само на стойте в една и съща позиция часове наред. Това е вредно за цялото ви тяло.

Дори най-малките движения стимулират кръвообращението, което ви поддържа здрави. Има и полезни упражнения, които можете да правите на стола.

  1. Търсете „скритите” захари в готовите храни

По-голямата част от захарта, която консумирате не се съдържа в сладкишите и плодовете, а в готовите храни и напитки: мюсли, плодови млека, безалкохолни напитки, млечни салати и други.

Търсете „скритите” захари, като задължете четете етикетите на готовите храни от магазина.

  1. Редувайте високи и ниски обувки

Жените, които носят непрекъснато равни обувки тип балеринки, оказват твърде голям натиск върху петите. Напуканата кожа е само част от вредите, причинени от тънките подметки. Може да се развие шип на петата, подобен на костно израстване, което причинява силна болка.

Ето защо е хубаво да носите обувки с дебели, гъвкави подметки. Можете и да редувате високи и ниски обувки. Нека токчетата обаче не са по-високи от 2-3 сантиметра.

  1. Мързелувайте от време на време

Когато мързелувате, мозъкът ви преминава в режим на празен ход, което го предпазва от претоварване. Достатъчно е да релаксирате по 10-15 минути на всеки 1-2 часа.

Бездействието гарантира, че хормоните на стреса в кръвта редовно спадат.

  1. Мийте зъбите след всяко хранене

Знаем го отлично и въпреки това, не винаги ги спазваме. Когато сме вкъщи е лесно, но дългият работен ден не ни оставя много възможности за устна хигиена. Има продукти, които могат да ви помогнат, но дори и да използвате само вода за уста в офиса, е достатъчно.

  1. Почиствайте редовно праха

Домашният прах често съдържа високи концентрации на замърсители, които се считат за канцерогенни.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.