10 документални филма, от които ще научите изненадващи факти за ежедневието си

Pinterest LinkedIn +

За съжаление ежедневието ни не отговаря на сюжета на най-новите холивудски блокбъстъри. Ако искате да намерите отговори на екзистенциалните си въпроси, документалните филми често предоставят правдоподобна (а понякога и ужасяваща) информация. Planet Earth, That Sugar Film и Cowspiracy са само част от парчетата на заобикалящия ни пъзел.

ВИЖ ОЩЕ: 10 документални филма с Оскар през последното десетилетие

Това са само малка част от тях - едва 10, но всяка минута от тях ще ви даде знания за неща, които сте искали да знаете, дори без да сте ги търсили.

 

Тhat Sugar Film

Захарта се оказва не толкова сладка, колкото си мислите. Деймън Гамю (Damon Gameau) и неговият експеримент оставят горчив послевкус у всеки зрител.

Филмът ще накара всеки от вас да преосмисли мнението си над "здравословните" храни и истинският им ефект върху организмите ни. Не мислите ли че има нещо нередно във факта, че приемаме средно около 40 чаени лъжици захар на ден, без дори да го подозираме?

 

Planet Еarth

Когато чуеш, че световното население в наши дни е достигнало 7 милиарда души, планетата Земя започва да ти изглежда наистина малка. Макар и толкова много, все още не сме достигнали навсякъде.

Серията на BBC - Planet Earth постепенно ни разкрива някои от дивите и недокоснати места по света в своите 11 епизода. Тези места ще променят стъклата на биноклите, през които наблюдавате света около вас.

 

Earthlings

Как съществуват заедно трите земни сили природа, животни и човечество? Сигурни ли сте, че наистина искате да знаете? Как се отнася човечеството към животните днес? Използва ги предимно като домашни любимци, храна, за развлечение или научни опити.

Създателите на документалния филм ни показват заснетото чрез скрити камери ежедневие на някои от най-големите индустрии по света, работещи с животни. А хората казват, че природата е жестока.


Vegucated

В наши дни да си веган е не само здравословно, но и много модерно. Важният въпрос е - може ли всеки от нас да се спусне в дълбините на постния живот без последствия?

Трима нюйоркчани с различни житейски истории, но споделящи общата си любов към месото и сиренето експериментират с 6-седмична веган диета и отговарят на този въпрос. Документалният филм ни показва, че трябва да сме внимателни,  когато взимаме решения, свързани със здравето ни. Дори и да са здравословни и модерни.

 

The Act of Killing

Кой е Ануар? Каква е дефиницията на престъпленията, извършени по време на война? Извършителите убийци ли са или национални герои? Ще откриете отговорите на тези въпроси във филма, разказващ за участниците в убийствата в Индонезия през 1955 и 1956 година.

Късчета брутални човешки истории са разпръснати из различни кътчета на света. Индонезия е едно от тях.

 

Inside 9/11

Трагедия, разказана в 3 части. Няколко момента, оставили вечна и незаличима следа в историята на човечеството. Разказ за мрежата от омраза, чийто конци все още се заплитат около всички нас.

Трябва да познаваме случилото се в миналото, за да не позволяваме да се повтори в бъдещето. Филмът ни запознава отблизо не само със самия атентат, но и с предпоставките и последствията му.

 

Тhe Queen of Versailles

Точно колко бляскав е животът на богатите? И какви отговорности носи със себе си това, да построиш частна семейна резиденция, по-голяма от Белия дом?

Луксозната приказка на семейство Сийгъл променя жанра си след световната икономическа криза през 2008. Документалният филм ни показва до каква степен семейство, живяло "в облаците", може да слезе отново на земята.

 

Merchants of Doubt

Как се дърпат конците на публичното мнение? Документалният филм ни разказва за стратегията за наемане на професионални скептици, които  разпространяват недоверие към научни проучвания и техните резултати.

Вижте от близо какво е да работиш като експерт на отрицанието и да си част от негативна сила, успешно възпрепятстваща събития и ситуации. Толкова сме лесни за манипулиране, ние хората. 

 

Bully

Били ли сте част от "готините" деца в училище? Или точно обратното? За тийнеиджърите няма "златна среда" - трябва да бъдеш някой, въпреки че обикновено си твърде млад, за да можеш да определиш кой си всъщност и какъв наистина искаш да бъдеш.

Филмът насочва погледите на зрителите към децата, останали затворени в кутията "зубър" в Америка и по целия свят. Не трябва да оставяме такива деца сами.

 

Cowspiracy

Колко често си поръчвате бургер? И какво коства това на вас и цялото човечество? Как светът се е развил от 99% диви животни и 1% хора до 98% хора и притежаваните от тях животни и само 2% животни, живеещи на свобода? Един от документалните филми, които ви карат да се зачудите дали вашите лични хранителни навици са безопасни за човечеството. Разберете какво изяжда планентата ни.


Сподели.