Звездата от новия сериал на БНТ Лесли Грантъм - история за убийство, самоубийство и секс скандал

Pinterest LinkedIn +

Когато британската кино звезда Лесли Грантъм пристигна в България, за да се снима в новия сериал на БНТ - "Английският съсед", със сигурност мнозина са се запитали що ли за човек трябва да си, за да приемеш подобно предизвикателство.

Още повече, когато говорим за толкова популярен актьор на Острова - кариерата му включва над 40 заглавия, първото от което е още от далечната 1983 година. 

Кратък поглед върху доста необикновения и драматичен живот на Грантъм обаче показва, че той винаги е верен на сърцето и интуицията си и не се бои да пренебрегва правилата, каквото и да му коства това.  А повярвайте ни, това наистина му е коствало много.

В затвора за убийство

Едва на 15-годишна възраст, Лесли постъпва в британската армия, без да предполага, че само година по-късно ще проклина първоначалния си избор. 

 
Датата 3 декември 1966 година се оказва преломна в живота на бъдещата филмова звезда - след спречкване с таксиметровия шофьор Феликс Рийз в Германия, Грантъм вади пистолета си и стреля в главата на опонента си, убивайки го на място. По-късно, в показанията си в съда, той ще заяви, че не е знаел, че револверът е зареден и просто се е опитал да сплаши Рийз, тъй като последният се опитал да му нанесе побой. 
 
"Глас в пустиня" - в този популярен израз се изразява окончателната присъда - от 12 години затвор до живот за убийство. Адвокатът му е категоричен - шансът да се размине с "непредумишлено убийство" е по-малък от един процент. 
 
Грантъм влиза в Leyhill Prison в началото на 1967 г. Първоначалното му неудовлетворение и агресия постепенно намират сериозен отдушник в откритието, че буквално обожава театъра. Първите му актьорски стъпки са пред съкилийниците му, които и всъщност го убеждават да продължи професионално с новото си амплоа. 

 
Сред големите почитатели на таланта му е и бившият низвергнат политик Дан Смит, както и бъдещата му съпруга - актрисата Луис Джеймисън ( за която продължава да е женен и до днес, и от която има три деца), която в началото на кариерата си е чест посетител на затвора.
 
Именно тя е и в основата на предстоящата кариера на Грантъм, като нито за миг не се отказва да го подкрепя в начинанието му. И както често се случва при подобни обстоятелства, доброто им приятелство се развива в далеч по-сериозна връзка.

Кариерата

През 1977 година Лесли излиза на свобода, след като е помилван лично от британската кралица. Без да губи време, още в първите си минути извън затвора той се записва на курс в академията по драматични изкуства Webber Douglas Academy. Малко по-късно задълбочаващите се отношения с Луис Джеймисън му осигуряват и екранен дебют - първата му телевизионна поява е в епизодична роля от популярната поредица Doctor Who - Resurrection of the Daleks през 1984 г. 

 
Режисьорът на сагата Матю Робинсън не само харесва изявите му, но и дори го наема в новата сапунена опера на BBC East Enders, убеден, че е открил бъдеща звезда. Тогава нито един от тях не подозира, че заглавието ще се превърне в част от рекордите на английския екран, а че самият Лесли ще играе в поредицата... 20 години, участвайки в 296 епизода. 
 
Очаквано, едновременно с факта, че Грантъм се превръща в разпознаваемо лице за масовата публика, той получава и редица предложения за различни роли, мнозина от които приема - в крими поредиците The Paradise Club и The Detectives, sci fi мини сериите The Uninvited, гангстерската драма Charlie, хитовият сериал The Stretch, но между всички безспорно най-атрактивното му изпълнение е в доста неочаквания жанр... еротична класика - в екранизацията на шедьовъра на Франк Харис - My Wife and Loves.
 
От 1998 до 2001 г. пък е водещ на британското издание на популярния реалити формат "Форт Бояр", в който си партнира с топмодела Мелинда Месинджър.

Секс скандалът

През май 2004 г. името (или по-точно образът) на Лесли отново се появява във водещите заглавия на британската преса. И този път обаче поводът не е особено ласкателен - Sunday Newspaper публикува голи кадри на актьора, на които той мастурбира пред уеб камера в гримьорната си.

 
За негово съжаление, партньорката му в мрежата - гореща русокоса блондинка на име Аманда, за която би трябвало да са предназначени кадрите, всъщност се оказва репортер от вестника, който "удря джакпота".
 
Не стига това, но и цял свят се запознава със сексуалните фантазии на Грантъм, някои от които действително са доста странни - секс с... животни, с членове от екипа на East Enders (не, не са само жени - Шейн Ричи, Уенди Ричард, Ким Медлакф и Джеси Уолъс) и прочие.
 
Моментално в пресата се появява извинението му, гласящо: "Не мога да опиша колко дълбоко се срамувам от същността си. Дължа огромно извинение на колегите си, семейството и приятелите си. Простете ми!".  

Опитите за самоубийство

В дните около скандала, едва ли някой подозира колко сериозно влияние е оказала цялата шумотевица върху Грантъм. В излязлата по-късно негова автобиография, актьорът разкрива, че часове, след като деянията му стават достъпни за пресата, той е опитал да се самоубие... на три пъти.
 
Първо, като си прерязва вените, после като пробва да се обеси (клонът се чупи) и за финал - да се удави в близкото до дома им езеро. Обстоятелствата около всичко, случило се в тези мигове, остават мистерия, като Грантъм така и не говори повече за тях, но, за щастие на близките си, оцелява.

 
"Опитах се да се справя със ситуацията като истински мъж. Нещата изглеждаха наистина зле и най-логичното бе да поема отговорност, като сложа край на живота си. В тези мигове не можех да се погледна в огледалото - съсипах жена си, децата си и цялата си кариера", разкрива Лесли в биографията си
 
На 59-годишна възраст, той отново трябва да преоткрие себе си и го прави, изповядвайки абсолютно всичко на цял свят. Лесли разкрива душата си в автобиографичната си книга Life and Other Times, появила се на пазара през октомври 2006 г. и превърнала се моментално в бестселър на Острова. Звездата Лесли Грентъм успява да оцелее и този път...

Предизвикателството "бг сериал"

Ето, че през 2010 година Грантъм решава за пореден път да се довери на инстинкта си и приема предложението да се снима в нов проект за комедиен български сериал. Той ще изпълни главната роля в "Английският съсед" - поредица на БНТ, разказваща за живота в измисленото село Плодородно, в което всички ги мързи да работят, занимават се по цял ден с хазарт и се наливат с... шотландска ракия.

 
През юли звездата пристигна в София. Вече на 63 години, той е побелял, но и доста помъдрял, видял какво ли не през живота. Още в първите си часове у нас, не пропусна да ни изненада, признавайки, че една от най-големите му слабости е... българското вино.
 
"Щом стъпих на летището, веднага си купих една бутилка и още тази вечер ще я изпия в хотела", къде на шега, къде сериозно, призна той.
 
И сякаш, за да докаже, че не е допуснал нищо да го сломи, добавя - "Ако България беше жена, щях да правя любов с нея по четири пъти на ден. За 36 часа в страната ви, мога да кажа само едно - живеете на уникално красиво място. Не допускайте да бъде съсипано"...
 
Автор: Митко Попов, popov@avtora.com
Сподели.