Звездата от Game of Thrones Джак Глийсън: Крал Джофри ще е последната ми роля

Pinterest LinkedIn +

Британският актьор Джак Глийсън, изпълняващ една от най-емблематичните роли в култовия сериал на HBO Game of Thrones – тази на чудовищния крал Джофри – разкри в интервю, че не е възхитен от онова, в което се е превърнал животът му покрай известността и смята да приключи кариерата си на киноактьор след края на участието си в шоуто.

21-годишният студент по философия и богословие в Trinity заяви пред Independent, че би искал да се върне към нормалния живот и анонимността си от преди четири години веднага щом излезе от образа на крал Джофри Баратеон, в който според преобладаващото мнение се превъплъщава изключително убедително. През 2012 година той бе номиниран за Screen Actors Guild Award като част от актьорския състав на шоуто, включващ още Емилия Кларк, Николай Костер Уолдау, Наталия Тена, Сюзън Браун, Кит Харингтън, Алфи Алън, Лина Хеди, Ричард Мадън, Иън Глен, Мейзи Уилямс, Шон Бийн и мн. др.

Звездата от Game of Thrones Наталия Тена за Avtora.com: Музиката и киното заемат еднакво място в сърцето ми!

"Преди винаги съм възприемал актьорството като вид забавление и когато станах част от Game of Thrones, действителността се стовари отгоре ми и ме хвана неподготвен. Начинът на живот, който неизбежно ти се налага да следваш, когато участваш в успешно телевизионно шоу, не е нещо, което ме привлича и към което се стремя", обяснява Глийсън, който наскоро се завърна на Острова след посещение в Хаити в качеството си на активист на Goal.

Това е името на агенция за хуманитарна помощ с многогодишна история, сред чиито каузи е възстановяването на карибския остров, разлюлян от опустошително земетресение, отнело живота на повече от 230 000 и домовете на повече от 1,5 милиона души, през 2010 г. Той е имал възможност да се запознае с проекти, които ще способстват за съвземането на най-пострадалите жители на острова, и използва известността, за да привлече колкото може повече хора и организации, които да ги подкрепят.

"Връзката ми с тази организация бе чичо ми Тим Глийсън, който е работил с Goal през 80-те години на миналия век. За мен беше много вдъхновяващо да видя как се възстановява Хаити и мотивацията на хората за подобряване начина на живот там след случилото се. Жителите на Хаити полагат огромни усилия, за да се върнат към обичайния си начин на живот и да преодолеят трудностите", споделя Глийсън, който е роден в град Корк в Ирландия и започва да се занимава с театър на седемгодишна възраст, когато се присъединява към Independent Theatre Workshop.


Първите му изяви на голям екран са в ленти като Batman Begins, Shrooms и Shine of Rainbows, а през 2010 година, когато HBO излъчи първия сезон на Game of Thrones, Глийсън направи дебюта си като изпълнител на главна роля в пълнометражен филм в All Good Children на Алиша Дъфи. Той бе избран за ролята на Крал Джофри, за чието превъплъщение по собствените му думи е повлиян основно от това на Хоакин Финикс в епиката Gladiator. След кастингите, проведени през пролетта на 2009 г., Глийсън твърди, че никога не гледа епизодите на Game of Thrones, защото го побиват тръпки от начина, по който се възприема в ролята на крал Джофри.


"Избягвам да гледам, защото е много откачено, когато се видя в някой клип. Човек се опитва да се абстрахира от зловещото усещане, докато изпълнява подобна роля, но когато го видиш по телевизията, направо те полазват тръпки. Бих искал да се опитам да го оправдая по някакъв начин, но това е почти непосилна задача. Предполагам, че той чисто и просто е продукт на епохата, ситуацията и на своето семейство. Ако трябва да посоча качества у него, които да си струва да се изтъкнат, няма да се сетя за много", казва още Глийсън.

"Тъй като съм само на 21, ми е трудно да реша какъв точно живот бих искал да имам. Откакто уча в Trinity, задълбочавайки интереса си към философията, работя с Goal и с моята театрална компания, мога да кажа, че съм преосмислил какво бих искал да правя занапред", завършва актьорът.

Сподели.