21 Март 2018, 05:12

Зумба – забавление и фитнес в едно

Google+ Pinterest LinkedIn +

През последните години зумбата стана хит по целия свят – практикува се от жени на различна възраст, които поддържат фигурата си, като свалят килограми и същевременно се забавляват.

Танцовата фитнес програма е създадена в Колумбия през 1990 г. от хореографа и инструктора по аеробика Алберто "Бето" Перез. Той решава да съчетае полезното с приятното като вкарва в часовете си оригинална латино музика и основни стъпки, характерни за този стил, което превръща тренировката по аеробика в час по танци.

Обикновено танцовите движения са от различни стилове – латино, салса, меренге, регетон, самба, ча-ча-ча, фламенко. С времето са добавени и други като хип-хоп, рокендрол, кънтри, фънк.

Цялата програма е базирана на интервалното трениране – сесии с интензивно натоварване, следвани от кратки, по-спокойни периоди за възстановяване. Включени са и по-силови упражнения за повече тонизиране на мускулите. Стъпките са лесни и запомнящи се, а същевременно са достатъчно интензивни и натоварващи, за да загреят цялото тяло и всички мускулни групи.

Някои от танцовите движения често се изпълняват с гирички, което стяга мускулите на ръцете, но не тежи като изпълнение. Смята се, че за 10 тренировки се изразходват толкова калории, колкото бихте изразходили за 3 пъти повече посещения във фитнес залите, при това в съчетание с купон и страхотна музика. 

Днес зумбата се среща в няколко варианта - Zumba Gold (за по-възрастни хора), ZumbAtomic (за деца 4-12 г.), AquaZumba (във вода), Zumba Toning (с леки тежести), Sentao Zumba (с помощта на стол), Zumba in Circuit (като кръгова тренировка).


Ако ви е трудно да намерите своя стимул, който ще ви накара да отидете във фитнес залата, и все още не сте запознати с ползите от тренировките по зумба, ето 5 основателни причини, заради които си струва да опитате поне веднъж.

Забавно и ефективно

Зумба е чудесен начин да се позабавляваме и да се освободим от напрежението на работния ден. Дори за тези, които мислят, че не могат да танцуват, тренировката е направена така, че да е лесна и запомняща се. А музиката е толкова ритмична, разнообразна и завладяваща, че не ви остава безучастни.

Фитнес с танци

Танците често биват подценявани спрямо натоварването, но това си остава един от спортовете, които натоварват тялото цялостно. В зумбата участват почти всички мускули и стави.

Страхотно кардио

Зумба не е само танц. Тя осигурява страхотно кардио натоварване, което може да изгори между 500 и 1000 калории за час.

Отслабване без стрес

Характерно за зумбата е редуването на бързи движения с по-бавни. При тази комбинация се изгарят излишните калории и се извайва стройно тяло. Работи се върху различни групи мускули – тези на краката, дупето, гърдите, ръцете, корема. Това е идеалното физическо занимание за всички, които искат да отслабнат без стрес.

За всяка възраст

Във фитнес клубовете, които я предлагат в програмата си, ще видите момичета както на по 13 години, така и жени на 30, 40 и 50 години... Зумба е подходящ спорт за всеки - както за хора, които не излизат от фитнес залите, но вече им е омръзнал този вид спортуване, така и за такива, които отдавна не са се натоварвали физически и са излезли от форма.

Открийте подходящ клуб и удобни за вас тренировки, и не се притеснявайте да опитате този различен вид фитнес. Бъдете сигурни, че всеки прекаран час зумба, ще ви донесе много настроение и усмивки, докато тренирате за здраво, красиво и стройно тяло.

Сподели.