"Златен Глобус" - Да си сверим часовника преди "Оскарите"

Pinterest LinkedIn +

Наградите "Златен глобус" са считани от много хора за вторите по важност филмови отличия след "Оскарите" и за почти сигурен белег кой ще отнесе златните "чичковци с мечовете" месец по-късно.

"Глобусите" се връчват от 1944 г. насам и отминалата церемония беше 66-та поредна в историята на кинонаградите. Зад номинациите и избора на победителите стои Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд.

 

Тази година за пореден път не липсваха изненади. Считаният за абсолютен  фаворит за "Оскар" нов филм за Батман – "Черният рицар" – имаше една единствена номинация, закономерно довела и до награда – Хийт Леджър получи посмъртно "Златен глобус" за поддържащата си роля като Жокера.

Коментарът на режисьора Кристофър Нолън по темата беше следният: "
Всички ние, които работихме с Хийт, приемаме тази награда със странна смесица от тъга и невероятна гордост. Смъртта на Леджър остави празнина в бъдещето на киното".

 

Друга любима лента на критика и публика – "Странният случай с Бенджамин Бътън" на Дейвид Финчър, номиниран в цели пет категории, не получи нищо, което поставя под съмнение и предричаният му от мнозина триумф на "Оскарите".

Тазгодишният фаворит на журито беше доста неочакван – новият филм на британския режисьор Дани Бойл "
Slumdog Millionaire", който все още си няма премиерна дата в България, взе позлатени "Глобуси" в почти всички важни категории.

 

Нискобюджетната лента разказва за млад и беден индиец, участващ в телевизионна игра, която може да го направи милионер. Самият Дани Бойл коментира, че изобщо не е очаквал подобно признание за филма си, защото го е направил за обикновените хора, а не за критиците.

 

 

Пълен списък с наградите и нашите коментари към някои от тях:

 


 

Най-добър филм (драма): "The Slumdog Millionaire"
 

Най-важната награда за вечерта отиде на логичното място, предвид факта, че лентата на Бойл очевидно беше фаворитът на журито. Въпреки несъмнените си качества обаче "Милионерът" определено не е събитие от ранга на "Странният случай с Бенджамин Бътън" или "Revolutionary Road" на Сам Мендез.

Така че, нашите прогнози са, че този триумф няма да се повтори на "Оскаровата" церемония, въпреки принципната привързаност на Академията към всичко, въртящо се около онеправдани хора с различен цвят на кожата.

 

 

 Най-добър филм (мюзикъл/комедия): "Вики Кристина Барселона"

 

Обичайното правило е, че когато Уди Алън излезе на сцената, конкуренцията просто трябва да си излезе засрамено. Предното изречение, прочее, е метафорично, защото – типично в свой стил – големият режисьор изобщо не се появи на церемонията и – респективно – на сцената.

 

 

 Най-добра женска роля (драма): Кейт Уинслет за "Revolutionary Road"

 

Първият от двата приза за Кейт, която определено беше актрисата на вечерта, реализирайки и двете си номинации. Самата тя заяви, че й е доста трудно да повярва, че това се случва в действителност.

 

 

 Най-добра мъжка роля (драма): Мики Рурк за "Кечистът"

 

Абсолютно логично, предвид факта, че Мики Рурк прави ролята на живота си във филма на Дарън Аронофски. Въпреки еквивалентно силните изяви на конкурентите му в категорията – Брад Пит за "Бенджамин Бътън" и Шон Пен за "Milk" – метаморфозата на бившата екшън звезда във вглъбен, драматичен актьор беше едно от най-важните събития в света на седмото изкуство за 2008 г. Предвиждаме превръщане на този "Глобус" в "Оскар".

 


 Най-добра женска роля (мюзикъл/комедия): Сали Хоукинс за "Happy-go-Lucky"

 

Доста изненадващо, предвид присъствието на дежурните носителки на награди Мерил Стрийп и Ема Томпсън в същата категория. Филмът все още не е излязъл по българските екрани, за да можем да оценим лично изпълнението на Хоукинс.

 

 Най-добра мъжка роля (мюзикъл/комедия): Колин Фарел за "В Брюж"

 

Адски силно изпълнение за "лошото момче" на Холивуд. Изненадва ни по-скоро категорията, в която е поставен филмът, защото въпреки комедийните си елементи, "В Брюж" всъщност е доста драматична лента, оставяща буца в гърлото с разтърсващия си финал.

 

 

 Най-добра поддържаща женска роля: Кейт Уинслет за "The Reader"

 

Ами играе си момичето, печели си...

 

 Най-добра поддържаща мъжка роля
: Хийт Леджър за "Черният Рицар"

 

Най-сигурният и без съмнение – най-заслужен "Оскар" за 2008 г. Това е категорията, в която както на "Глобусите", така и на бъдещата церемония на Академията, останалите номинирани са сложени, колкото да ги има.

 

 Най-добър анимационен филм: "УОЛ-И"

 

Пиксар заслужават всяка награда, която могат да получат за шедьовъра си. Красивата (в пряк и преносен смисъл) история за любовта, разказана с механични изразни средства, можеше да се опре на конкуренцията, дори да беше номинирана в драматичните категории, а на анимационната сцена просто няма равна.

 

 

 Най-добър чуждоезичен филм: "Waltz with Bashir" (Израел)

 

Поредният филм, чиито качества не можем да преценим, поради отсъствието му от родните екрани. Разпространителите, какво правим?

 

Текст: Александър БакаловОще от списъка на наградените:

 

Най-добър режисьор
Дани Бойл за "
The Slumdog Millionaire"

 

Най-добър сценарий
Саймън Бюфой за "
The Slumdog Millionaire"

Най-добра музика
А. Р. Рахман за "
The Slumdog Millionaire"

 

Най-добра песен към филм

 Брус Спрингстийн за "Кечистът"

Най-добър телевизионен сериал (драма)

 "Mad Men"

Най-добър телевизионен сериал (мюзикъл/комедия)
"30 Rock"

Главна женска роля в сериал (драма)
Анна Пакуин за "True Blood"

Главна мъжка роля в сериал (драма)

 Гейбриъл Бърн за “In Treatment”

Главна женска роля в сериал (комедия)

Тина Фей за "30 Rock"

 Главна мъжка роля в сериал (комедия)

Алек Болдуин за "30 Rock"

Второстепенна женска роля в телевизионна продукция

Лора Дърн за "Recount"

Второстепенна мъжка роля в телевизионна продукция

Том Уилкинсън за "John Adams"

 

 

Сподели.