"Slumdog Millionaire" грабна 4 статуетки "Златен глобус". Hеath Ledger получи посмъртно признание

Pinterest LinkedIn +

Новият филм на Дани Бойл (Danny Boyle) - "Slumdog Millionaire", спечели най-много отличия на церемонията по раздаването на годишните награди "Златен глобус". С посмъртна награда за най-добра поддържаща роля бе призиран Хийт Леджър (Hеath Ledger).

"Slumdog Millionaire" грабна 4 награди, включително за най-добър филм. Лентата, която разказва за млад индиец, участващ в индийската версия на "Стани богат", получи статуетки и за най-добър режисьор за Дани Бойл, най-добър сценарий за Саймън Бюфой (Simon Beaufoy) и най-добър композитор за Ей Ар Раман (A.R. Rahman).

" Много се радвам, че филмът ни е толкова добре приет", каза Бойл от подиума по време на церемонията. "Филмът е направен от сърце. Никога не съм очаквал да стоя тук пред вас".

Другата кулминация на вечерта беше връчването на посмъртен "Златен глобус" на Хийт Леджър (Heath Ledger) за най-добра поддържаща роля в "The Dark Knight".

"Всички ние, които работихме с Хийт Леджър, приемаме наградата със смесица от тъга и невероятна гордост", каза режисьорът на филма Кристофър Нолан (Christopher Nolan), който прие наградата. "Той винаги ще ни липсва, но никога няма да бъде забравен".


Анджелина Джоли и Брад Пит бяха част от десетките звезди, които посетиха церемонията. Снимка: Golden globe 

За най-добър мюзикъл/комедия бе избран новият филм на Уди Алън (Woody Allen) "Vicky Cristina Barcelona", но режисьорът не присъства на церемонията и не можа да си получи наградата лично.

Британската актриса Кейт Уинслет (Kate Winslet, на снимката) също прибра две награди - за най-добра женска роля в "Revolutionary Road" и за най-добра поддържаща женска роля в "The Reader".

В категорията за най-добра мъжка роля Мики Рурк (Mickey Rourke) успя да се пребори за престижната награда с участието си в "The Wrestler".

За най-добра анимация бе избран хитовият филм от лято 2008 - "Wall-E", а за най-добра международна продукция – израелската лента "Waltz With Bashir".

Сред останалите победители в различните категории са Колин Фарел, Сали Хоукинс, Брус Спрингстийн, Габриел Бърн и др.

Сподели.