Zero Talent в София: Ска в лятна нощ

Pinterest LinkedIn +

Ска музиката в България, а и не само в България, е широко понятие и по-често не се асоциира с нейните корени от Ямайка. Причина за това е фактът, че след 90-те години, този стил се вклини здраво в пънка, поради което малцина припознават Reel Big Fish, Sublime или Catch 22 като истински ска групи.

Това уточнение е наложително, за да се избегнат противоречията, които биха възникнали около жанровото определение за концерта на френските веселяци Zero Talent. Тази шестчленна банда буквално взриви "Маймунарника" в топлата вечер на 19 юли, нажежавайки до червено публиката, дошла да ги види за пръв път.

Преди Zero Talent да забият, две български банди подгряха от сцената под откритото небе в Борисовата градина. Първата от тях - Rocco E Freddy, която е сравнително нова формация (от 2011 година), като звучене бе най-близо до корените на ска и рокстеди музиката, а в състава ѝ има музиканти от неактивните вече La Muchedumbre и Sofia Ska Skins.

Групата, която иначе свири и кавър на Hashish from Amsterdam на Mark Foggo's Skasters, бе принудена да сложи край на сета си преждевременно заради програмата за вечерта, въпреки че очевидно имаше желание да продължи да свири

Plastic Bo от Асеновград са чести гости на столичния концертен живот по клубовете. Ска-пънк триото не изневери на себе си и презентира голяма част от познатите си парчета - "Ставри", "11-ти коловоз", "Шахта", кавърите на "Усмивката" на Трамвай Номер 5, "Телефонна любов" на Васил Найденов и завърши с медли от What I Got (Sublime) и Jump Around (House of Pain), получавайки помощ на сцената от хедлайнерите на вечерта.

Енергията, която струеше от Zero Talent, веднага завладя голяма част от тези няколко стотин души, дошли да видят групата за пръв път. Пеенето на родния им език не се оказа бариера, тъй като настроението в техните парчета бе заразително и позитивно. Един от пиковите моменти пък бе, когато всички от брас секцията слязоха от сцената, за да танцуват долу заедно с публиката.

Zero Talent заложиха изцяло на собственото си творчество - почти равни порции ска, пънк и реге. Изненадващо или не, групата не свири кавъри, а само и единствено свои песни сред които познатите от YouTube On continue malgré tout и Nuits Blanches.

Опитите им да говорят на български в паузите между песните също се понравиха на аудиторията, която така или иначе се забавляваше през цялото време в тази лятна ска нощ.

Сподели.