"Земя на сенки" на Елизабет Костова: България през погледа на една американка

Pinterest LinkedIn +

Напрегнат и динамичен, "Земя на сенки" е третият роман на американската писателка Елизабет Костова. Авторката на бестселъра "Историкът" отново избира България за място на действието, а историята, която разказва, е завладяваща.

Елизабет Костова е сред малкото автори на бестселъри, оглавявали класациите на "New York Times", които не са свъхпродуктивни. Всъщност романите ù, поне засега, са само три. Още с първата си книга "Историкът" писателката печели няколко литературни награди. Огромните тиражи, както и фактът, че романът е преведен в 40 страни в цял свят, са достатъчно красноречиви.

Земя на сенкиИнтересът на Елизабет Костова към европейската и особено към българската култура се появява още по време на следването ù, а когато посещава страната ни за първи път през 1989 година, се запознава с бъдещия си съпруг. Писателката не само е вдъхновена от българската история, но и смята страната за свой втори дом.

Съосновател е на фондация "Елизабет Костова", която подкрепя развитието на млади писатели и преводачи у нас, а самата тя преподава творческо писане. 

"Земя на сенки" е историята на едно необикновено пътешествие. Младата американка Александра Бойд пристига в София, за да преподава английски. Решението ù да дойде именно в България изглежда случайно, но е продиктувано от щастлив спомен от детство ù.

Тя се опитва да избяга от чувството за вина, което продължава да я преследва години след като брат ù изчезва безследно по време на поход в планината. Загуба, която Александра не успява преодолее не само защото тялото на брат ù така и не е открито, а и защото непосредствено преди момчето да изчезне, двамата са се скарали.

Глупав тийнейджърски спор, който оставя дълбок отпечакът върху живота на младата жена и я подтиква непрекъснато да се връща към спомените си от онова време, неспособна да се примири със собственото си минало.

В деня на пристигането си в София, опитвайки се да помогне с багажа на възрастни хора, Александра объркава една от техните чанти с една от своите. Само че в чантата, която е взела по погрешка в бързината, има урна с човешки останки.

След като превъзмогва първоначалното объркване, момичето бързо решава, че трябва на всяка цена да намери близките на починалия и да им върне безценната реликва. Така се запознава с Аспарух − таксиметров шофьор, интелектуалец и екоактивист, който прелага да ù помогне.

Колкото и да е резервирана първоначално, Александра бързо разбира, че може да има доверие на младия мъж, но това съвсем не означава, че двамата няма да се окажат в опасна и много странна ситуация само няколко часа след запознанството си.

Особено интересен е начинът, по който Елизабет Костова описва страната ни, София и историческите събития от недалечното минало, видени през погледа на Александра. Места и неща, които отдавна сме спрели да забелязваме, изникват в романа в една изцяло нова светлина. Едва ли би ви хрумнало да наречете НДК "огромно бетонно цвете", но именно така го вижда героинята на "Земя на сенки".

Ако сте любопитни да научите повече, най-прекият път към книгата е ТУК. Писателката ще се срещне с читателите си в София на 27 септември 2017 г., часът на представянето е 19, а мястото − литературен клуб "Перото".

Сподели.