"Здрач 4" изсмука и последната капка кръв от US боксофисa

Pinterest LinkedIn +

Четвъртият, предпоследен филм от фентъзи поредицата "Здрач" (The Twilight Saga - Breaking Dawn Part 1), е инкасирал най-големи приходи от прожекции в кино театрите в САЩ и Канада и през третия си уикенд на голям екран, съвпадащ с един от най-слабите периоди в годината за северноамериканския боксофис.

Традиционно в седмицата след Деня на благодарността посещаемостта в кино театрите рязко спада, подобно на седмицата след Деня на труда. И тази година не прави изключение и тези два уикенда са най-слабите закласацията през годината. В дните между 2 и 4 декември киноманите са оставили $82 млн. в касите на кинотеатрите в САЩ и Канада – с малко под 5% по-малко спрямо 2010 г., от които $16.9 млн. е стойността на продадени билети за "Здрач: Зазоряване" (Twilight IV). (Уикендът след Деня на труда завърши с $81.5 млн.).

Още $40.2 млн. са постъпили в касата на независимото студио Summit Entertainment, което разработва поредицата, от прожекции извън северноамериканския континент. Така за три седмици на голям екран Breaking Down P1 генерира приходи в размер на $588.3 млн. Бюджетът, употребен за заснемането на филма, в който героите на Кристън Стюърт и Робърт Патинсън се венчават, е в размер на $110 млн.

Изобретението на Хюго (Hugo)

С над два пъти по-икономично финансиране първата кино продукция с участието на Мъпетите от 12 години насам, The Muppets, също е комерсиален успех, запазвайки второто си място в американския боксофис за втора поредна седмица, като междувременно глобалните му печалби надминаха $60 млн. Само в САЩ и Канада предпочелите да гледат Джейсън Сийгъл, Ейми Адамс, Крис Купър, Зак Галифианакис и няколко дузини от "наследниците" на Джим Хенсън са оставили $11.2 млн. в касите на кинотеатрите.

Почти толкова е сумата от продадените билети за третата и четвъртата най-гледани ленти през изминалия уикенд – триизмерните "Изобретението на Хюго" (Hugo) и "Тайните служби на дядо Коледа" (Arthur Christmas). След като дебютира под No.5 миналата седмица с частично разпространение в кината, през тази първият 3D филм на Мартин Скорсезе, Hugo, разказващ чудната история с часовници на 12-годишния сирак Хюго, се изкачи до трето място и триумфира с титлата Най-добър филм на 2011 г. от National Board of Reviews. (Скорсезе спечели наградата на NBR за режисура).

Насочен към същата аудитория, анимационният Arthur Christmas, разкриващ как Дядо Коледа успява да разнесе подаръците си по целия свят само за една нощ, размени позициите си с новите приключения на танцуващите пингвини от Happy Feet, който е поставен на пето място с едва $6 млн. приходи от продадени билети. Три седмици след премиерата му, Happy Feet 2 е инкасирал $85.8 млн. от прожекции в цял свят, засилвайки безпокойството на инвеститорите предвид бюджета от $135 млн., вложен за реализацията му.

Котаракът в чизми (Puss in Boots)

"Джак и Джил" (Jack and Jill) с $5.5 млн., The Descendants с $5.2 млн., "Войната на Боговете" (Immortals) с $4.39 млн., "Кинти в небето" (Tower Heist) с $4.13 млн. и Puss in Boots с $3.05 млн. оформят челната десетка в северноамериканския боксофис, който ще бъде преконфигуриран през идния уикенд с рилийза на четири продукции с масово разпространение и още три с частично, в това число We Need to Talk About Kevin и W.E. на Мадона. И двете ленти ще могат да бъдат видени само в предстоящата седмица, а официалният им театрален тур ще се състои в началото на 2012 г. Настоящото им издаване е с квалификационна цел – така те ще получат правото да бъдат номинирани за водещите филмови награди, в това число Оскар.

Случаят с комедийната драма Young Adult с участието на Шарлийз Терон и Патрик Уилсън е по-различен – лентата, режисирана от четирикратно номинирания за Оскар Джейсън Райтман (Up in the Air, Juno) ще бъде разпространена масово в кината още в средата на декември.

Без по-специална дистрибуторска схема на 8 декември ще направят своите официални премиери драмата I Melt with You с Томас Джейн и Роб Лоу, комедията The Sitter с Джона Хил и Сам Рокуел, романтичният New Year's Eve на Гари Маршал, явяващ се концептуално свързан с издадения през 2010 г. Valentine's Day, и шпионския трилър Tinker Tailor Soldier Spy с Гари Олдман, Колин Фърт и Том Харди на шведския филммейкър Томас Алфредсън.


Сподели.