Затварянето на шведския ThePirateBay.org прерасна във всенародно недоволство

Pinterest LinkedIn +

Затварянето на един от най-големите торент тракери в света, ThePirateBay.org, от шведските власти и изземването на сървърите му, предизвика масово недоволство и улични протести в Стокхолм.

Както Avtora.com вече писа, миналата седмица шведската полиция нахлу в офисите на фирмата, хостваща сайта, иззе сървърите на ThePirateBay и на сайт, свързан с него и арестува трима души. В резултат, тракерът беше офлайн в продължение на няколко дни, но от уикенда насам отново работи, но без търсачка.

В събота стотици поддръжници на тракера излязоха по улиците да протестират срещу действията на полицията и да покажат подкрепата си за ThePirateBay. Недоволство имаше и от страна на други фирми, пострадали от полицейските действия. “В резултат на произволните действия на полицията, целият ни бизнес бе практически иззет”, казаха представители на сайт за игри онлайн, чиито сървъри също били иззети при акцията, цитирани от ВВС.

Освен протестите по улиците, неизвестни поддръжници на ThePirateBay изразиха недоволство си и като хакнаха и сайтовете на шведското правителство и на полицията. Според говорител на правителството, сайтът бил недостъпен за повече от 9 часа.
Инцидентите се разследват от властите.

Сподели.