Заслужава ли "Rogue One: История от Междузвездни войни" името Star Wars?

Pinterest LinkedIn +

Rogue One: A Star Wars Story e в кината и през следващите 1-2 месеца ще събира камиони с пари в замяна на носталгия и надежда за бъдещето от страна на феновете. Но какво е Rogue One за по-непросветените в Тъмната страна и заслужава ли си гледането?

След като хвърли средностатистическия фен на Дарт Вейдър в гъбите с дилемата "първо епизоди 4, 5 и 6 ли да гледам, които започнаха да излизат през 1977 г., или да ги почна хронологично от епизоди 1, 2 и 3", Lucasfilms добавя още към объркването. Rogue One занапред ще е т.нар. Епизод 3.5.

Действието в него цели да свърже Episde III: Revenge of the Sith (Епизод 3: Отмъщението на Ситите) и Episode IV: A New Hope (Епизод IV: Нова надежда). Е и да изкара едни пари междувременно, ако може. Спойлер – ще може! 

Не знам дали някой все още живее в някоя пещера, но мога да му кажа едно. Със сигурност през следващите години, може би поне 10, филмът от Star Wars вселената ще е най-очакваното събитие в киното за годината. Забравете всякакви Трансформъри, Хари-Потъровци, Годзили, Бързи и яростни… На никой няма да му пука за тях, всички ще чакат Star Wars.

Rogue One

Именно този хайп е на път да унищожи и франчайза, както Звездата на смъртта унищожи Алдераан. Мир на праха на цялата планета, макар че няма как да отречем, че Таркин свали безработицата до 0%, както се казва в една популярна шега. За съжаление, именно високите очаквания към абсолютно всеки филм от поредицата ще бъдат решаващият коз за Lucasfilms. Една спънка и…

Но както обичам да казвам, перфектни филми няма. Rogue One също не е перфектен и много фенове ще обърнат гръб на франчайза, търсейки утеха в първите три филма, които вероятно никога няма да бъдат надминати в очите на точно тези фенове. 

 

Историята

Но нека да започнем с историята, без много спойлери разбира се. Но такива ЩЕ ИМА, така че, ако не сте гледали филма, внимавайте! 

Сюжетът на Rogue One буквално е разказан в началните надписи на "Епизод IV: Нова надежда". Екип от бунтовници, "събрани от кол и въже", както се казва, отива на мисия с цел да открадне плановете за супероръжието Звездата на смъртта от Империята. 

Вече порасналата дъщеря на създателя на Death Star – Джин Ерсо (в ролята – страхотната Фелисити Джоунс) – е начело на този самоубийствен отряд (някой чу ли препратка към Suicide Squad?) и именно около нейната особа се събират всички останали. 

Проследяваме историята на събирането на екипа, препятствията, през които преминава той, и безграничната им саможертва, с която режисьорът Гарет Едуардс и висшестоящите му от Disney направиха това, което много хора в Холивуд се страхуват да направят – да разбият на пух и прах шансовете за продължение. 

Но в това няма нищо лошо, защото Rogue One прави едно от най-добрите вливания, което прикуъл е правил досега, а последната му сцена буквално прераства в целия следващ филм.

 

Плюсовете

Якото на Rogue One е, че знае каква е целта му. Главните герои отиват от точка А до точка Б и правят действието В. Няма продължения, няма ненужни допълнения с цел да се изкарат още едни пари. Просто този филм не изглежда ненужен. Той е точно тази част от веригата, която успешно свързва старата трилогия с новата и го прави сравнително плавно. Дава ни нови парченца от пъзела и усещането е приятно.

Rogue One Felicity Jones

Един от огромните плюсове на филма е и Дарт Вейдър. Макар че се появява за супер скромните 3-4-5 минути, той оставя може би най-силно впечатление. Към извратеността и мрачния му характер добавяме една нова страна чрез сцената на планетата Мустафар. На мястото, където той изгуби своите крайници и се превърна в тъмния ситски лорд, когото познаваме и обичаме, е изградил огромна крепост тип Барад Дур (препратка към Средната земя на Толкин, за незапознатите). 

Истински силният му момент обаче е в края на филма. В сцена ала Alien (Пришълецът), или който и да е друг класически хорър от 80-те, Вейдър показва истинската си мощ, заформяйки космическо клане, каквото филмите за Star Wars не са ни предлагали досега. 

В оригиналната трилогия той ни показва частица от това, но далеч не е толкова брутален, защото все пак срещу него са единствено героите, които обичаме. Тук обаче… тук можем просто да се изкефим, защото го нападат някакви си "обикновени" бунтовници. Изкушаваща е Тъмната страна, няма какво да се лъжем.

 

Минусите

Както си му е редът, филмът има слаби страни. Главно в персонажите. За съжаление, докато Джин Ерсо е доста развита героиня (не само физически) с история и има защо да ни е грижа за нея, това не може да се каже и за останалите герои. 

Целият екип на Джин е съставен от много симпатични образи, за които до самия им край не научаваме почти нищо. Те сякаш са там, за да бъдат убити в драматичния финал на филма. А сме сигурни, че има много истории зад приятелството на Чирът и Бейз. Има защо Касиян Андор да представя бруталната страна на бунтовниците. Или пък Боди Руук да се отцепи от редиците на Империята. 

Нищо от тези неща не е показано, а фактът, че исках да знам повече, е показателен за това какви персонажи съм видял на екран. 

Rogue One

Нужда от представяне нямаше единствено дроидът K-2SO, който, ако не беше Дарт Вейдър, щеше да бъде голямата звезда на филма. Ако си мислите, че BB-8, R2-D2 и C-3PO са забавни, то този висок робот ще ви разплаче от смях… И не само от смях, но това е друга тема, в която не искам да се задълбочавам. 

 

Сивата зона

Има и някои неща във филма, които не са нито хубави, нито лоши. Говоря за CGI образите на Моф Таркин и принцеса Лея, които бяха направени много добре, но не достатъчно. Проблемът не е, че изглеждат грозно, защото това не е така. Но просто знаеш, че това, което гледаш, не е истинско, а за толкова реалистично изглеждащ филм като Rogue One си е престъпление да не надминеш перфектното. 

Гейлън Ерсо, изигран от Мадс Микелсен и Директор Орсън Креник, изигран от Бен Менделсън, са по-скоро към плюсовете, макар че лично за мен в тях има много нереализиран потенциал. Прекалено добри персонажи, събрани в прекалено малко време…

Rogue One Darth Vader

На последно място, но не и по важност, ще сложа саундтрака. Макар и приличен, той не успява да достигне нивото на музиката в The Force Awakens (Силата се пробужда). Много хора ще го харесат, много хора ще го хейтнат със сигурност. Но Майкъл Джиакино получава единствено адмирациите ми, защото трябваше да направи целия саундтрак за някакви си 4 седмици… Нещо, което много хора няма да направят колкото и време да им се даде. 

Обективно погледнато, добър филм ли е Rogue One? Естествено, че е добър, направен е с любов към феновете и към историята на Star Wars. А холивудски блокбъстър ли е? Естествено, че е холивудски блокбъстър. Смятате, че тези две неща са несъвместими? Ако обичате да гледате най-арт продукциите на най-световнонеизвестните режисьори, които снимат с iPhone 1, защото всичко след това е комерс, по-добре не ходете да гледате Star Wars, няма да ви хареса. 


Сподели.