Защо си заслужава да посетите далечна Панама

Pinterest LinkedIn +

Република Панама е държава в Централна Америка, разположена в най-южната част на континента. Граничеща си с не по-малко екзотичните Колумбия и Коста Рика, държавата носи името на някогашно малко рибарско градче, което било разположено в близост до днешната едноименна столица, а наименованието му означавало "изобилие от риба".

Според други теории етимологията на думата произлиза от вид дърво, често срещано по тези територии, или от друг превод на местен език, носещ значението "много пеперуди". Поради тези различни тълкувания панамското население налага официалната дефиниция, одобрена от Министерство на образованието на Панама и присъстваща в учебниците – "много риби, дървета и пеперуди".

Държавата преминава през различни етапи на колонизация и е богата и на история, дължаща се на апетитното й местоположение. Но вместо да изпълваме тази статия с фактология, искаме да Ви покажем най-интересното, което можете да намерите в Панама и заради което си струва да посетите тази вълнуваща, макар и далечна дестинация.

Дори и да не знаете нищо за екзотичната държава, няма начин да не сте чували за Панамския канал. А да не видите това чудо на модерния свят, докато сте в Панама, е като да отидете в Египет, без да видите пирамидите. Най-добрият начин да се запознаете с тази забележителност е да посетите Центъра Miraflores, който се намира на едва 20 минути от центъра на столицата. Там ще се насладите на изложби, музейна част, 3D прожекции относно историята на Канала и разбира се, на невероятна гледка към самата забележителност и преминаващите кораби.

Старият град на Панама, познат като Panamá Viejo, е следващата ключова точка от пътуването. Там се намират останките на старата столица, които са част от Световното историческо наследство. Тя била основана през 1519 г. от испанския завоевател Педро Ариас де Авила и се превърнала в първото европейско селище на Тихия океан. Най-добре запазената в руините сграда до днешни дни е Катедралата на Дева Мария от Асунсион.

Век и половина по-късно – през 1671 г. – селището било опожарено покрай набезите на известния пират Хенри Морган, а впоследствие столицата била преместена в т.нар. Casco Viejo. Отново изключително богато на история място, където можете да посетите забележителности като Катедралата на Панама (една от най-големите в Централна Америка), двореца Боливар, църквата Сан Фелипе де Нери и множество площади, заобиколени от исторически сгради, носещи облика на местния дух и архитектура, в които ще се потопите и влюбите непременно.  

За почитателите на по-екзотичните, а не толкова исторически изживявания, Панама предоставя изобилие от паркове и природни забележителности. Този регион е меката на дивата растителност, дъждовните гори и джунгли, както и изобилства от невиждани растителни и животински видове. До голяма степен това разнообразие се дължи на местоположението на държавата между два континента, а около 1/3 от цялата площ на Панама е обявена за защитена територия. Но внимавайте, защото можете да се натъкнете и на опасни диви животни като ягуар и пума, както и на най-опасната птица на планетата – харпията.

Освен изпълнена с екзотика, Панама е богата и на социален и културен живот и събития от различно естество. Типично за нациите с топла кръв, панамците обичат фиестите и карнавалите, но и събития от по-широк международен мащаб като например джаз фестивала или Фестивала на PokerStars, който се проведе по-рано тази година.

И ако досега не сте се убедили, че си струва веднага да си запазите билет до това екзотично място, сме ви оставили най-хубавото за десерт, а именно панамските плажове. Кокосовите дървета, белият пясък, кораловите рифове и островите, покрити с дъждовни гори, са сякаш извадени от приказка и биха пленили сърцето на всеки турист. Ако сте любители на водните спортове или искате да се насладите на спокойна почивка, излежавайки се под палмите, Панама е вашето място.

Сподели.