Защо Free Walking Tour трябва да е задължителна част от следващото ви пътуване?

Google+ Pinterest LinkedIn +

Виена, Мадрид, Будапеща, Берлин и още много други големи европейски градове имат нещо общо. И вие ли си мислехте за огромните маси от туристи от цял свят, заливащи популярните градове като лавина? Двадесет и първи век е по-мобилен от всякога, но и доста комерсиален. Малък оазис на автентичността остава обаче Free Walking Tour.

Среща до статуята на мечка в центъра на Мадрид. Усмихнато момиче събира всички и пита на английски дали сме тук за Free Walking Tour. "Даа" – скандираме въодушевени всички, въпреки че умираме от жега. През следващите почти 3 часа всички от групата се превръщат в истински испанци.

Посещаваме места, които не са посочени в туристическите ни брошурки. Вече знаем къде можем да опитаме най-вкусния испански омлет. Къде да отидем да танцуваме фламенко. Имаме обща снимка с най-хубавата панорама в Мадрид. И най-важното – имаме нови приятели. Обиколката не завършва с формално ръкостискане и пресилени усмивки. Вместо това отиваме всички заедно на обяд в малко типично испанско ресторантче, скрито от погледа на останалите закоравели туристи и пълно с местни. Когато най-накрая обиколката завършва, разменяме координати и си обещаваме да се срещнем отново с другите. В някой друг град. На някой друг Free Walking Tour.

Идеята е толкова проста и същевременно толкова гениална. Хора, живеещи в съответния град, показват любимите си места и забележителности на непознати от различни краища на света. Както казват чужденците, „it is a win win situation" – пътешествениците получават един малко по-автентичен и топъл тур, а местните получават нови приятели и скромно заплащане.

Относно това заплащане концепцията обикновено е следната: в края на разходката всеки, който иска, може да заплати сума по своя преценка. Никой не бива анатемосан, ако не заплати, почти всеки обаче го прави, защото Free Walking Tour обикновено е страхотно преживяване, след което удовлетворението прераства в щедрост. Много от хората, правещи Free Walking Tours, не са със съответното гражданство, а са избрали впоследствие да живеят в тази страна и град. Този малък детайл добавя още повече искреност в разходката – разказите не са от учебника по история, а от реални преживявания, свързани с радостта да живееш точно на това определено място.

Сега е моментът да си зададете най-важния въпрос, а именно: как да намерите такъв тур? Преди следващото си пътуване просто напишете в Google Free Walking Tour и името на съответния град. В по-големите градове дори ще имате избор между няколко различни варианта. Туровете обикновено се провеждат няколко пъти на ден, а мястото на среща е толкова централно, че всеки може да го намери.

Често освен класическия Free Walking Tour ще намерите и малко по-специални разходки с различен фокус. Като например посещение на определен квартал, на неделния пазар или на някое историческо или артистично място. Напоследък дори има и разходки, на които можете да видите най-грозните сгради в града, но за това – в следващата статия.

Сподели.