Започва битката срещу Zamunda.net

Pinterest LinkedIn +

След мащабната акция на ГДБОП срещу интернет пиратството, в резултат на която бяха затворени четири от популярните торент портали у нас , сега в обсега на прокуратурата е попаднал и най-използваният от потребителите сайт - Zamunda.net.

Обвинителният акт срещу бившия му собственик Мартин Павлов и системния администратор Димитър Цанков вече е внесен в съответните институции и двамата ще се изправят пред съда през септември, за да отговарят за извършени престъпления срещу интелектуалната собственост.  

По всяка вероятност обаче, шансовете сайтът да спре да функционира са нищожни, дори и при осъдителни присъди.

"Няма как да го спрем, тъй като той вече не е тяхна собственост", призна пред "Труд" прокурор Детелина Йотова, която е в основата на обвинението. Според неофициална информация, Zamunda.net е придобит от чужденец от Амстердам, а домейнът е преместен в САЩ.
 
Въпреки това, шефът на сектор "Компютърни престъпления" при ГДБОП Явор Колев демонстрира оптимизъм за крайните резултати в борбата срещу пиратството у нас.
 
"Ще затворим всички сървъри, които предоставят нелегално съдържание и съм убеден, че ще има тежки присъди за хората, които стоят зад тях - също както се случи в Швеция за Pirate Bay", заяви той.
Сподели.