Започнаха снимките на руския военен 3D епос "Сталинград"

Pinterest LinkedIn +

На 25 август руският кинематографист Фьодор Бондарчук засне първите кадри от предстоящата епична широкоекранна историческа драма "Сталинград", чийто бюджет от $30 млн. я поставя в категорията на най-скъпите и амбициозни проекти в съвременната кино индустрия на Русия.

Както подсказва заглавието на филма, основното събитие, застъпено в него, ще е Битката при Сталинград (днешен Волгоград), която се провежда между юли 1942 г. и февруари 1943 г. и се явява повратен момент в хода на Втората световна война.

Две трети от финансирането за реализацията на филма са инвестиция на руската банка VTB, a в останалите $10 млн. влиза значителната субсидия, отпусната от правителството на страната.

Продуценти и респективно инвеститори в лентата са Александър Роднянски, Сергей Мелкумов и Дмитри Рудковски, според които, "Сталинград" има всички предпоставки да се превърне в блокбъстър.

"Разполагаме с отличен сценарий, по който работихме усърдно дълго време. Филмът има въздействаща история, мащабни бойни сцени и необикновени герои", коментира Роднянски за РИА Новости.

Дебютният кино проект на Бондарчук – наследникът на прочутия съветски режисьор Сергей Бондарчук ("Война и мир") и известната актриса Ирина Скобцева, "Девета рота", се появи през 2005 година и стана един от най-доходоносните филми през тази година. Следващата му продукция – двуактовата фантастична лента "Обитаемият остров", излезе през 2009 година и се представи под очакванията, което продуцентите на филма аргументираха с глобалната финансова криза.  

Премиерата на "Сталинград", към чийто актьорски състав, по непотвърдена информация, е привлечен немският актьор Тил Швайгер, е предвидена за 2013 година, навръх 70-тата годишнина от Битката при Сталинград. Също по неофициална информация, принос в кинематографията на лентата ще има американският оператор Винс Пейс (Vince Pace), работил с Джеймс Камерън (James Cameron) по блокбъстърите "Титаник" и "Аватар".

Сподели.