Започна фестивалът "Златна роза". Вижте кои са акцентите в тазгодишното издание!

Pinterest LinkedIn +

Българският филмов фестивал "Златна роза" е в разгара си. В първия ден на октомври във Фестивалния и конгресен център във Варна бяха излъчени излъчен дебютът "Ирина" на Надежда Косева, омнибусът "8 минути и 19 секунди" по разкази на Георги Господинов и "Смартфонът беглец" на Максим Генчев. Беше поставено и началото на късометражната конкурсна програма.

На 2 октомври тя продължава от 16:00 часа, а от 20:00 часа е премиерата на "Далеч от брега" на Костадин Бонев. На следващия ден след късометражния блок от 16:00 часа ще бъдат излъчени пълнометражните конкурсни филми "Кораб в стая" на Любомир Младенов и "Чудо" на Егле Вертелите. Преди всеки филм от конкурсната програма има пресконференция на творческия екип. Същия ден от 11:30 часа ще се проведе и дискусионната среща "Програма "Творческа Европа МЕДИА"  – 15 години в България".

Особеният "Балкански фокус", с който фестивалът експериментира тази година, се приема изключително добре от публиката. Редките и качествени заглавия от Сърбия, Румъния, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина, Турция и Македония (част от тях в копродукция с други европейски държави) се радват на голям успех.

Официалното закриване и награждаването на победителите ще бъде на 4 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на ФКЦ – Варна.

Тази година ще бъдат раздадени много повече награди. Носителят на голямата награда "Златна роза" за най-добър пълнометражен филм ще получи и наградата "Дани Лернер" в размер на 50 000 евро в услуги и 5000 евро в брой, осигурена от "Ню Бояна Филм Студиос". За първи път ще бъде връчена и награда на "Филмаутор" за авторски подход.

Освен специалната награда на град Варна, специалната награда за телевизионен филм, наградите за режисура, сценарий, операторска работа, главна мъжка, главна женска роля и дебютен филм, се учредяват и две нови награди – за поддържаща мъжка и за поддържаща женска роля.

Късометражните филми се състезават за голямата награда "Златна роза" за късометражен филм и за още два диплома за конкретни постижения. Ще бъде връчена и награда за цялостно творчество. Наградените ще бъдат избрани от изключително силно международно жури.
Сподели.