"Замбезия", или шеметно приключение в Южна Африка

Pinterest LinkedIn +

"Замбезия" (Zambezia) е най-високо бюджетният анимационен филм в историята на южноафриканската анимация, която не е особено дълга, но пък е повече от обещаваща. Лентата е режисирана от Уейн Торнли (Wayne Thornley), а сред актьорите, подарили гласовете си на персонажите, са Джеф Голдблум (Jeff Goldblum) и Самюел Джаксън (Samuel L. Jackson).

Вероятно, ако не знаете предварително, че Zambezia е правен в Южна Африка и не обърнете внимание на началните надписи на филма, нищо няма ви насочи към подобна мисъл. Дори това, че действието се развива именно там. И няма нищо изненадващо във факта, че визуално лентата не отстъпва по нищо на продукциите на големите студиа. Триизмерната визия, която напоследък като че ли се превърна в задължителен елемент на анимационните филми, в този случай не е самоцелна, а наистина допринася за въздействието на лентата.

Zambezia е град, извисяващ се над величествения водопад Виктория. Град на птици, което автоматично отвежда към триизмерната визия, която прави полетите на пернатите персонажи изключително зрелищни. Основното послание на лентата, която е насочена главно към детската аудитория, е съвсем просто - много по-трудно е да постигнеш нещо съвсем сам, отколкото в сплотен екип. Може и да звучи твърде поучително, казано директно, но в цветната феерия на филма дидактиката отстъпва на забавлението.

Режисьор и съсценарист на Zambezia е Уейн Торнли (Wayne Thornley). Освен основното послание на филма, за създателите му е важно лентата да отразява красотата на африканската природа. Торнли залага както на завладяваща визия и динамично действие, така и на интересни актьори, които да озвучат ролите.

Очарователната Абигейл Бреслин (Abigail Breslin), която вероятно свързвате най-вече с донеслия й номинация за Оскар Little Miss Sunshine, си партнира с Джеръми Суарез (Jeremy Suarez), чийто глас сте чували й в други анимационни филми като Brother Bear. Двамата озвучават Кай (Суарез) и Зоуи (Бреслин).

 

Самюъл Ел. Джаксън (Samuel L. Jackson), когото пък може би свързвате със заглавия като Pulp Fiction, Unbreakable и The Avengers, също се присъединява към екипа на филма. Сред актьорите, които подаряват гласовете си на анимационните герои, са и Джеф Голдблум (Jeff Goldblum), Норийн Деулф (Noureen DeWulf) и Кори Бъртън (Corey Burton).

Zambezia е историята на младия сокол Кай, който живее само с баща си насред пустошта, но мечтае за приключения и пътешествия. Освен това обича да лети, да рискува и да е най-добър във всичко, което прави. Малкият свят на Кай се променя, когато в него случайно попада един доста нетрадиционен спасителен отряд, състоящ се от ексцентрична възрастна птица и малка сойка.

Докато спасяват изоставени яйца и бягат от преследвачите си, двете попадат случайно на гнездото на Кай и за негова изненада се оказва, че познават баща му Тендай (Самюъл Ел. Джаксън). Преди той да се появи обаче двете птици разказват на Кай за великолепния град на птиците - Замбезия.

 

И като всеки жаден за приключения младеж Кай решава да замине за Замбезия и да стане "ураган". "Ураганите" са пазителите на Замбезия, най-добрите летци, най-силните и най-смелите птици. И Кай е убеден, че притежава необходимите качества, за да се присъедини към тях. Убягва му единствено малката подробност, че работата в екип е нещо изключително важно.

Със сигурност ще разпознаете няколко архетипни ситуации в сюжета на Zambezia, но очарованието на лентата се дължи колкото на ненатрапчивата й поучителност, толкова и на красивата й визия. Освен това не липсва и задължителната за качествената анимация доза свеж хумор. И въпреки че финалът е напълно предвидим, не можем да кажем, че филмът е лишен от собствен стил. Така че напълно си заслужава да го видите - дори и финалните надписи.

Сподели.