Заличиха името на Арнолд Шварценерег в родния му град

Pinterest LinkedIn +

Името на спортиста, актьор и настоящ губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер (Arnold Schwarzenegger) е заличено от фасадата на градския стадион в Грац. Съоръжението носеше името на "Терминатора" от 1999 г.

Решението за това е на самият актьор, които е уведомил управата на австрийския град в писмо, написано лично от него.

Повод за скандала е острата реакция на австрийски политици във връзка с изпълнената наскоро смъртна присъда в САЩ на Stanley "Tookie" Williams - извършител на четворно убийство през 1981 г. и критиките, които бяха отправени срещу Арнолд в качеството му на подписал лично изпълнението на наказанието.

Присъдата на Туки предизвика вълна от протести и в Калифорния, след като през 1993 г. осъденият драстично промени възгледите си и се обяви срещу насилието във всяка една форма. На погребението на Туки, умъртвен с инжекция на 13-ти декември 2005 г., присъстваха стотици души, а лично суперзвездата Snoop Dogg държа реч.

Привеждането на изпълнението на присъдата е заклеймено като варварско от много граждани на Австрия, а още повече в Грац, където официален лозунг на града е "Град на човешките права", съобщи AP.

От своя страна Арнолд, който напусна Австрия през далечната 1968 г., за да пожъне славата си в Америка, е твърдо убеден в правотата на действията си и за това не желае името му да предизвиква каквито и да било противоречиви асоциации в родния му град.

Лично по негово желание в ноща на 25 декември големите стоманени букви "ARNOLD SCHWARZENEGGER"от фасадата на стадиона са свалени и са останали само "STADION GRAZ-LIEBENAU".

Сподели.