Задава се четвъртото издание на Gabrovo Game Jam

Pinterest LinkedIn +

За четвърта поредна година от 31 януари до 2 февруари 2020 г. в Музея на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе Gabrovo Game Jam, част от най-големия хакатон за разработка на игри в света – GlobalGameJam (http://globalgamejam.org/). Реализацията на събитието разчита на регионално и национално сътрудничество между организации, работещи в сферата на ИТ, културата, образованието, технологиите.

Журито, което ще оценява игрите на отборите, е в състав: доц. д-р инж. Росен Иванов от катедра КСТ на Техническия университет в Габрово, графичният дизайнер от Велико Търново Александър Петров и Маргарита Доровска – директор на Музея на хумора и сатирата.

Сред записаните за участие през тази година правят впечатление и доброволци от Техническата гимназия в Габрово, които нямат право пълноценно да се включат в надпреварата поради ненавършени 18 години, но със сигурност ще научат много нови неща от останалите участници.

Gabrovo Game Jam ще започне с кратка презентация на тема "Сериозни игри" (serious games), с която ще бъде представен потенциалът на игрите да се използват като инструмент за адресиране към сложни и често травматични ситуации. Днес този тип игри се разработват най-вече за целите на образованието, маркетинга и рекламата, бизнеса и управлението, здравеопазването, екологията, отбраната и сигурността, културата и изкуството, хуманитарните дейности, политиката и науката.

Участниците ще бъдат провокирани и от изложбите в музея – както от постоянните, така и от "Нонумент", "Обезглавявания" на Николай Панайотов и "Карикатурен салон 2019".

Темата, обявена от GlobalGameJam, ще стане известна в петък, 31 януари, точно в 17:00 часа. През 48-те часа на Gabrovo Game Jam ще има и още много изненади.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.