Забранените ритуали, или кои навици преди сън трябва да забравим

Pinterest LinkedIn +

Уж си лягаме по едно и също време, а често се събуждаме изморени. Да, за някои това е грандиозен проблем, та дори и честа тема на разговор. Всъщност няма нищо за чудене - това се дължи на поредица от фактори, които развалят съня ни, без дори да се усетим.

1. На първо място може да бъде обвинена храната, независимо дали тя е лека или тежка. Дори някои плодове са зли демончета в това отношение, особено цитрусовите. Все пак, ако става дума за нормално количество, то не биха ни навредили, или поне така твърдят учените. Освен това е редно да забравим за пикантна или пържена храна, червено месо, както и за сладки изкушения, включително сладолед. Тоест, можем да перифразираме поговорката и да кажем, че е по-добре да си легнем гладни, отколкото нездравословно сити.

2. В повечето случаи дори проблемът не идва изцяло от алкохола, а от безалкохолното, което се лее покрай него. Чаша червено вино или едно малко уиски би повлияло по-скоро положително на съня ни, спрямо същите напитки, придружени с газирани такива. Освен, че съществува реална опасност, след като си легнем, често да ни притеснява малката ни нужда, от друга страна газираните напитки подобряват абсорбцията на червата или казано накратко  - има по-голям шанс да ни "хване" от едно, макар и малко.

3. Смартфон, таблет, компютър, телевизор - вън. Всеки има поне по един приятел, който не може да заспи без поне един от тези дивайси, а може би вие сте този приятел? Да, но ако искаме да спим наистина спокойно, по-добре да минем без тях. В случай, че нямате половинка и използвате смарт устройствата с еротични цели, отново не ги препоръчваме - заложете на въображение, вярваме, че то е достатъчно богато...

4. Натрапчивите ароматни свещи и пръчици също нямат място в спалнята ни. Вярно е, че има куп приятни ползи от тях, но когато става въпрос за почивка, е добре да останат загасени, тъй като често не са с изцяло натурални съставки и точно това може да бъде причината за главоболие и нарушен сън. А... като стана въпрос за пушеци, цигарите също са сериозна причина за безпокойство през нощта.

5. Бъдете нащрек и с етеричните масла. Когато става въпрос за ароматерапия, си представяме как отпускаме съзнанието и тялото си, но някои етерични масла могат да подействат по противоположния начин. Ако сте решили да релаксирате и подобрите съня си с ароматерапия, то в такъв случай не избирайте бергамотово, грейпфрутово масло или това от розмарин. За целта по-скоро се доверете на маслото от лавандула или жасмин, но ако досега не сте използвали нито едно, то не се препоръчват преди важен ден, все пак сензитивността към аромати е нещо строго индивидуално.

Сподели.