Xbox SmartGlass - малко повече за новото технологично чудо на Microsoft

Pinterest LinkedIn +

Една от най-големите технологични изненади на тазгодишното Electronic Entertainment Expo неочаквано дойде не от официалното представяне на Nintendo и тяхната нова Wii U конзола, a от Microsoft. При все че много хора побързаха да обвинят компанията в груба кражба на идеи заради множеството прилики между техния Xbox SmartGlass и уникалния Wii U GamePad, трябва да признаем, че концепцията на софтуерния гигант има някои свои уникални измерения, които са меко казано интересни.

Какво точно е SmartGlass? Най-общо казано, става дума за специално приложение, което ще работи в Windows 8 среда (логично), като тук идеята е за излизане извън рамките на класическото приложение на операционната система (т.е. РС) и възможност за едно по-широко мултиплатформено приложение, включващо таблети, смартфони и други мобилни устройства.

С тяхна помощ SmartGlass ще предложи на потребителя достъп и опции за интеракция с разнообразно и развлекателно съдържание, осигурено от Xbox - в това число филми, музика, спортни и ТВ програми и, разбира се, игри. 

Макар че на пръв поглед изглежда проста, SmartGlass концепцията е доста амбициозна идея. Въпреки че на този ранен етап повече прилича на възможност за дистанционно и мултимедийно управление на Xbox 360 посредством произволно мобилно устройство, всъщност замисълът тук е малко по-различен. 

Когато бъде интегрирана изцяло, SmartGlass технологията ще ви позволи свободен пренос на "развлекателно преживяване" от една платформа към друга по максимално лесен и естествен начин. Иначе казано – ще можете да стартирате мултимедийното приложение (игра или филм) върху Xbox 360, а след това "да го вземете" с вас в кухнята, благодарение на вашия таблет или дори, докато сте на път, чрез Windows Phone телефона си. 

SmartGlass и "вторичните" екрани

На повърхността си SmartGlass и Wii U концепциите се преповтарят в частта за "втория екран". Логиката тук е, че конзолите (поради хардуерната си специфика) поначало зависят от ТВ дисплеите. Тъй като домашният телевизор обикновено се споделя от няколко члена на семейството, той често е зает точно, когато искате да поиграете нещо или да гледате някое спортно предаване. 

Тук на помощ идва идеята за "втория" монитор, с чиято помощ ще можете да използвате конзолата си, дори когато домашният ТВ екран е зает. 

Макар да споделят обща визия в това отношение, SmartGlass и Wii U GamePad се различават в един основен ключов аспект – отвореността си като платформа. Докато технологията на Nintendo e "Nintendo Only!", т.е. предназначена от Wii U за Wii U, Microsoft разчитат на по-либералната природа на Windows като софтуерна платформа.

Иначе казано – SmartGlass ще може да работи с много по-широк спектър устройства, създадени от различни производители. На практика ключът тук е софтуерът, а не хардуерът, който може да е таблет на Asus или смартфон на Nokia. 

Нещо повече – Microsoft обещават дори да преодолеят традиционната си платформена "ксенофобия" по отношение на SmartGlass и да предложат версия на приложението не само за Windows, но и за други популярни операционни системи като iOS и Android!

С какво може да ни бъде от полза?

По време на Е3 презентацията Microsoft показаха няколко възможности за практическо приложение на тази технология. В едно от тях, докато гледате епизод от Game of Thrones (от Xbox 360, разбира се), можете да се справите с виртуална карта на Вестерос върху вашия таблет, върху която да видите къде точно се случват събитията, развиващи се на екрана в момента. 

В друг пример пък, докато играете на предстоящия супер хит Halo 4, ще отключвате различни бонуси, които ви дават достъп до допълнителна информация или статистики, изобразявани върху екрана на смартфон или таблет. 

На финала - забавна възможност за планиране на вашата стратегия в игри като NFL 13. Докато пътувате в метрото, можете да планирате различни схеми за атака или защита за вашият отбор, които след това да изпробвате "на живо", стартирайки играта на Xbox 360 още в момента, в който прекрачите прага на дома си. 

Разбира се, това е само върхът на евентуалния SmartGlass айсберг. Какви и колко интересни ще са реалните практически приложения на технологията зависи не толкова от Microsoft, колкото от разработчиците на развлекателно съдържание. Именно пред тях стои нелеката задача да вдъхнат живот на SmartGlass и да осмислят съществуването й, използвайки я, за да интегрират нови, интересни, оригинални и вълнуващи опции в създаваните от тях мултимедийни продукти. Дали и доколко това ще се случи – само бъдещето ще покаже...


Сподели.