World War Z - Брад Пит срещу армия от ходещи мъртъвци

Pinterest LinkedIn +

Неочаквана, неконтролируема и необяснима епидемия заплашва да унищожи човечеството в новата лента World War Z (Z-та световна война) на Марк Форстър (Marc Forster), базирана на едноименния роман на Макс Брукс (Max Brooks). Главната роля е поверена на Брад Пит (Brad Pitt), който ще има нужда от нещо повече от късмет, за да спаси семейството си.

Апокалипсисът идва без предупреждение. В ден като всеки друг и в световен мащаб. Както в повечето филми, в които светът трябва да бъде спасен от зловеща епидемия. World War Z (Z-та световна война) поставя началото на една зрелищна отчаяна борба за оцеляване, в която е въвлечено цялото човечество.

Зомбитата, също като вампирите, са любимци на киното, литературата и телевизията. Напоследък обаче живите мъртъвци са особено актуални и шестват по екраните в най-различни форми.

Няма да сравняваме филма на Марк Форстър (Marc Forster) с останалите зомби истории, които сме гледали, защото той може да ви напомни колкото на тях, толкова и на всеки екшън, в който спасяването на света е въпрос на бързи реакции и точен човек. Освен това не е задължително да сте фенове на хорър жанра, за да ви допадне лентата.

Филмите на Форстър се отличават с жанрово разнообразие. Номинираният за "Златен глобус" режисьор стои зад заглавия като донеслия "Оскар" на Холи Бери (Halle Berry) Monster's Ball, биографичната драма Finding Neverland с Джони Деп (Johnny Depp), Quantum of Solace и не чак толкова успешния екшън Machine Gun Preacher.

World War Z е базиран на едноименния роман на Макс Брукс (Max Brooks), публикуван през 2006 г. Книгата на Брукс е вдъхновена от документална поредица книги, посветена на Втората световна война и отличена с награда "Пулицър" - The Good War.

За разлика от книгата обаче филмът не се опитва да покаже различни гледни точки към събитията, а проследява историята на Джери Лейн (Брад Пит), бивш служител на ООН, който живее щастливо със семейството си и прави палачинки рано сутрин. Докато изведнъж светът му буквално се разпада. Епидемията връхлита напълно неочаквано и поставя Джери и семейството му в ситуация, от която на пръв поглед няма изход.

Въпреки това те успяват да се измъкнат с помощта на бивш колега на Джери, но се оказва, че спасението им си има цена. Джери ще трябва да помогне на млад, но гениален епидемиолог да открие как да се справи с бързо разпространяващата се зараза.

Задача, която ще се окаже много по-сложна, отколкото са очаквали, въпреки че младият учен има съвсем ясна представа какво търси. Слабостта на вируса, малката грешка, която природата е допуснала.

Едно от основните качества на World War Z е, че в сюжета не липсват неочаквани обрати. Въпреки усилията на Джери геният, на когато всички възлагат надеждите си, не успява дори да се доближи до решението на проблема.

Джери е принуден да се опита да намери начин ако не да спре епидемията, то поне да й противодейства. За целта се впуска в пътуване, което многократно ще изложи живота му на риск.

Не очаквайте happy end, за да не останете разочаровани. Нито класически хорър. Ужасът е не толкова във визията на филма, колкото в мащабността и реалистичността на случващото се. Още един плюс на лентата, защото, няма как да не признаем, че създаването на дори минимално усещане за реалистичност, когато става дума зомбита, е трудна задача.

Главната роля е поверена на Брад Пит, който е и продуцент на лентата. Партнират му Мирей Инос (Mireille Enos), която повечето от вас вероятно са гледали в Gangster Squad, Джеймс Бадж Дейл (James Badge Dale) и Дейвид Морз (David Morse). 

Сподели.